Sergej Lavrov
Tanjug
Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

Zapadne zemlje ne treba da ponavljanju sopstvene greške koristeći teroriste kako bi postigle svoje geopolitičke ciljeve, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je ocenio da spoljni igrači treba da blisko sarađuju u svim fazama kako bi se obezbedila deeskalacija u Siriji i da bi se sprečila bilo kakva kriza.

"To je naš cilj u dijalogu sa kolegama iz Evropske unije, NATO i SAD", rekao je Lavrov.

On je istakao da Moskva potvrđuje punu posvećenost sporazumima o Idlibu koje su postigli ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan i pozvao je Ankaru da počne da se ponaša u skladu sa njima.

Lavrov je naveo da se sporazumi tiču onoga što mora biti urađeno u zoni deeskalacije Idliba, odnosno odvajanja normalne opozicije od terorista, demilitarizacije unutrašnjeg pojasa u toj zoni tako da niko ne može da granatuje položaje sirijske vojske i rusku vojnu bazu odatle, kao i osiguravanje nesmetanog korišćenja autoputeva koji prolaze kroz tu zonu, prenosi TAS S.

"To ostaje naš zajednički cilj sa našim turskim kolegama. Ipak, od suštinskog je značaja da se započne sa sprovođenjem ovih sporazuma, budući da se stvari ne rade kako treba godinu i po dana", rekao je šef ruske diplomatije.

Sirija

Shutterstock

Sirija, Foto: Shutterstock

Lavrov je prethodno rekao da su ruski i turski predsednik razgovarali telefonom o implementaciji sporazuma o Siriji, nakon što su 33 turska vojnika poginula u vazdušnim napadima u sirijskom Idlibu.

On je izjavio i da su Rusija i Turska spremne da nastave saradnju kad je reč o Siriji.

TAS S je preneo da je Lavrov na konferenciji za novinare rekao da je Rusija zatražila od Sirije da zaustave operacije u Idlibu, kako bi se evakuisali povređeni ljudi.

Lavrov je, takođe, rekao da Moskva ne može da spreči sirijsku armiju da reaguje na teritorističke aktivnosti u Idlibu.