Sergej Lavrov
Profimedia
Sergej Lavrov

Profimedia

Sergej Lavrov, Foto: Profimedia

"Kada se situacija približava opasnoj crvenoj liniji, jači i pametniji bi trebalo da napravi ustupak. Za sada, pustite nas da se nadamo deeskalaciji, iako šanse i nisu tako velike imajući u vidu stav Vašingtona", rekao je Lavrov, prenosi Tass.

Prema njegovim rečima, SAD se najoštrije protive inicijativi koju su napravile Rusija i Kina, a koja se odnosi na rešavanje situacije oko Severne Koreje.

Lavrov je napravio i paralelu u vezi iranskog nuklearnog sporazuma i zahteva Vašingtona Pjongjangu.

"Iranski sporazum je bio veoma jasan-Iran napušta sve vojne aspekte svojih nuklearnih aktivnosti u zamenu za ukidanje sankcija koje su uvele UN, SAD i zapadne zemlje. Uopšteno, SAD zahtevaju isto od Severne Koreje. Ali sada kada SAD hoće da se povuku iz sporazuma, severnokorejski lideri su sigurni da vide paralele", rekao je Lavrov.

On je ocenio da je nuklearni problem na Korejskom poluostrvu komplikovan zbog činjenice da SAD koristi severnoorejski nuklearni program kao pretpostavku da se razmesti "apsolutno nesrazmerno vojno prisustvo" u regionu.

"Obezbeđivanjem vojnih snaga u regionu Vašington očito ima na umu ne samo Severnu Koreju, već i Južno kinesko more, gde Kina pregovara o teritorijalnim sporovima sa zemljama ASEAN", rekao je Lavrov i dodao da veće prisustvo vojnih snaga u regionu može izazvati korišćenje vojnih sredstava za rešavanje tih sporova.

"Mislim da su to veoma opasne igre", rekao je Lavrov.