Kurdi
Printscreen/Youtube
Kurdi

Printscreen/Youtube

Kurdi, Foto: Printscreen/Youtube

Iz Bagdada su poručili kako su pojačanja iračke vojske poslata na granicu sa Turskom kako bi se sprečilo dalje upadanje turskih snaga na teritoriju Iraka.

Pročitajte još:

Pre dve nedelje Turska je pokrenula veliku operaciju protiv PKK-a (Radnička partija Kurdistana) na prostoru severnog Iraka. Osim vazdušnih udara uključene su i kopnene snage.

Irak, Irački Kurdistan

Liveuamap

Irak, Irački Kurdistan, Foto: Liveuamap

Kako Bagdad misli da zaustavi turski prodor za severa?

Teško je očekivati da bi iračka vojska krenula u direktnu konfrontaciju sa turskom vojskom. Naime, ovo svakako nije prvi upad turskih snaga na teritoriju Iraka - Turska već godinama operiše na ovom prostoru, a kurdski izvori navode kako Turska ima i više ilegalnih vojnih baza na prostoru severnog Iraka.

Bombardovanje položaja iračkih Kurda

Twitter/Printscreen

Bombardovanje položaja iračkih Kurda, Foto: Twitter/Printscreen

Iz Iraka navode kako u turskim vazdušnim udarima ginu i irački civili. Postoje određene indicije da Turska operaciju sprovodi uz koordinaciju s Iranom. Bagdad je pozvao i turske i iranske diplomate na razgovor kako bi protestovali protiv udara na kurdske snage.

Bombardovanje položaja iračkih Kurda

Twitter/Printscreen

Bombardovanje položaja iračkih Kurda, Foto: Twitter/Printscreen

Iz Bagdada navode kako iranska vojska artiljerijom udara na kurdske položaje unutar iračke teritorije. Naime, tamo se nalaze uporišta grupe koja se zove Demokratska stranka Iranskog Kurdistana.

Reč je o separatističkoj organizaciji koju Iran smatra terorističkom (baš kao što i Turska smatra PKK).

Preporučujemo: