Kurdi
Printscreen/Youtube
Kurdi

Printscreen/Youtube

Kurdi, Foto: Printscreen/Youtube

 

* Donald Tramp je ponovo zaprepastio javnost

* On je kao opravdanje što se povukao iz Sirije i prepustio Kurde turskoj invaziji, naveo to da Kurdi "nisu bili uz Ameriku 1944. godine tokom bitke za Normandiju"

* Kurdi nisu pomagali u Drugom svetskom ratu, ali ne zato što nisu hteli, već zato što nisu mogli

- Oni se bore za svoju zemlju. Kao što je neko napisao u vrlo moćnom članku, oni nam nisu pomogli u Drugom svetskom ratu, nisu nam pomogli u Normandiji, na primer, oni pominju imena različitih bitaka, ali njih nije bilo tamo - rekao je Tramp, pozivajući se verovatno na desničarski list "Taunhol".

Čak i ako je neučestvovanje u pohodu na Normandiju dovoljan razlog da se dojučerašnji saveznici u borbi protiv islamista ostave na cedilu, istorijske činjenice ne idu u prilog Trampovom opravdanju. Kurdi nisu pomagali u Drugom svetskom ratu, ali ne zato što nisu hteli, već zato što nisu mogli.

Pročitajte još:

Kurdski narod čine brojna plemena i porodice raštrkane na teritoriji Irana, Iraka, Sirije, Turske i Jermenije. U vreme Drugog svetskog rata nije postojala kurdska vlada ni u jednoj od ovih zemalja, pa nije postojao način da oni pomognu Americi u Normandiji ili bilo kom drugom frontu.

Kataklizma juri prema Japanu! Kamera snimila jezive trenutke! (VIDEO)

AUTOR: Alo/Srna/V.M. DATUM I VREME: 12.10.2019. 16:28 Panika u zemlji. Tajfun u Japanu, Foto: Twitter/Printscreen * Hagibis je upoređen sa tajfunom koji je 1958.

Stručnjaci sa kojima je razgovarao Si-En-En potvrdili su da, pošto nisu nacionalna država, nije bilo načina da Kurdi uđu u rat, ali da su oni koji su imali priliku to rado učinili.

Posle Prvog svetskog rata i pada Osmanlijskog carstva brojni Kurdi su emigrirali u Sovjetski savez, a mnogi od njih su kasnije bili u sovjetskim borbenim redovima protiv nacista.

Prema Brajanu Gibsonu, stručnjaku za Kurdistan, u to vreme Kurdi nisu imali vojnu opremu osim pušaka ili mitraljeza. Nisu imali tenkove, avione ili bilo kakvu artiljeriju.

Čuvajte se "super velike bele ajkule", napada sa 6 hiljada metara, besčujno i smrtonosno! (FOTO)

AUTOR: Alo/B92/V.M. DATUM I VREME: 12.10.2019. 17:06 Razbija sve pod sobom! Super velika bela ajkula, Foto: Twitter/Printscreen * Helikopter pod nazivom "Super velika bela ajkula" izgleda kao leteći tanjir * Predstavljen je na izložbi u kineskom gradu Tjanjinu * Kineski vojni stručnjaci rekli su da je reč o letelici krajnje eksperimentalnog karaktera Ako se odluči da bude primenjena u praksi, to se ne može očekivati uskoro.

- Amerika je tada imala bombe dugog dometa, masovnu artiljeriju i tenkove. Mi govorimo o narodu koji je živeo u udaljenim delovima i imao vrlo ograničen kontakt sa modernim svetom - rekao je on.

Istoričari su za Si-En-En istakli da su se Kurdi uvek odazivali kada ih je Amerika zvala u pomoć, ali da ih tokom Drugog svetskog rata nijednom nije pozvala.

- Svaki američki predsednik od starijeg Džordža Buša je zvao Kurde da nam pomognu u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Kada god da smo ih pozvali, oni su bili spremni - ocenio je Gibson.

Kurdske snage su u borbi protiv islamista izgubile oko 10.000 pripadnika, pa je, kako dodaje Gibson, nečuveno opravdati napuštanje time što nisu bili uključeni u Drugi svetski rat.

BONUS VIDEO: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!

 

Komentari (1)

baja

12.10.2019 20:16

druze aj nazad u skolu pa nauci nesto o svojoj istoriji,jer vidim da kocis u mozak