Njujork
EPA
Njujork

EPA

Njujork, Foto: EPA

Protekli mesec mesec bio je prvi mart od 2002.godine da u Sjedinjenim Državama nije bilo pucnjave u školama, zahvaljujući cinjenici da su sve skole u zemlji bile zatvorene, jer prema studiji harvardskog New England Journal of Medicine, nasilje uz upotrebu vatrenog oruzja je vodeci uzrok smrti dece u SAD.

Ali prodaja pištolja u SAD-u naglo je skocila otkad su se u SAD-u u martu pojavili prvi slucajevi COVID-19, a samo u tom mesecu prodato je 2 miliona pušaka što je bio najveci ukupan porast prodaje vatrenog oruzja jos od 2015 godine.

Prema saopštenju organizacije koja prati nasilje vatrenim oružjem u SADu, Everytown for Gun Safety (EGS), u školskim kampusima je u martu 2020. godine bilo sedam pucnjava.

Njujork

Privatna arhiva

Njujork, Foto: Privatna arhiva

Medutim, cetiri su bila slučajna incidenta, jedna pucnjava se dogodila izmedu odraslih na srednjoškolskom fudbalskom igralištu, a dve su se dogodile na kampusu fakulteta, ali u pucnjavu nisu bili ukljuceni studenti.

Everytown Researć navodi da je tokom 2020 bilo najmanje 33 incidenta pucnjave na školskim terenima sa deset smrtnih slucajeva i 15 povređenih.

Poređenja radi u 2019. godini bilo je 130 incidenata sa pucnjavom 32 smrtna slucaja i 77 povrijeđenih.

Zagadenje zraka u Sedinjenim Državama znacajno je opalo, omogucavajuci predstavu kako bi mogao izgledati svet u eri bezpotrosnje uglja.

NASA je otkrila da je zagadenje NO2 nad Njujorkom i drugim velikim gradskim oblastima na severoistoku SAD-a u martu 2020. bilo niže za 30%.

Amerikanci takode usvajaju pse i macke iz skloništa kao nikad do sada. Otkako je koronavirus prvi put “sletio” u SAD, nebrojeno je prica o skloništima u kojima je nestalo kucnih ljubimaca.