Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

 * Ruska mornarica posle 34 godine u hladnim vodama Severnog Atalntika pokrenula je obimnu vojnu vežbu u kojoj učestvuje čak 10 podmornica

* Masovna vežba ruskih podmorničarskih snaga uključuje i testiranje novog oružja, kao i koordinisano delovanje ili samostalno operisanje pojedinih klasa podmornica pre svega nuklearnih

* Vežba će takođe testirati sposobnost Sjedinjenih Država i NATO snaga da prate najnovije ruske nuklearne podmornice prilikom njihovog prolaska kroz GIUK (Greland-Island-United Kingdom) odbranu

Ruska mornarica posle 34 godine u hladnim vodama Severnog Atalntika pokrenula je veliku vojnu vežbu u kojoj učestvuje čak 10 podmornica, od kojih je osam na nuklearni pogon 1 Yasen klase, 3 klase Oscar-II,1 klase  Akula-II 2 klase Sierra-II, 1 klase Victor-IV. saopštili su anonimni izvori iz norveške obaveštajne službe.

Kako je objavljeno masovna vežba ruskih podmorničarskih snaga uključuje i testiranje novog oružja, kao i koordinisano i samostalno delovanje pojedinih klasa nuklearnih podmornica. Vežba će takođe biti prilika za testiranje sposobnost Sjedinjenih Država i NATO snaga da prate najnovije ruske nuklearne podmornice prilikom njihovog prolaska kroz GIUK (Greland-Island-United Kingdom) odbranu sačinjenu od mreže pasivnih sonara i njihov ulazak u vode Atlantika. 

U slučaju da uspeju neopaženo da prođu kroz GIUK odbranu imaće veliku šansu da nestanu u dubinama Atalntika i započnu opasnu misiju igre mačke i miša sa američkim podmornicama, da što duže ostanu neotkrivene i izvedu fiktivni napad na NATO brodove, američku 1. i 2. flotu i izvrše napad na kopnene ciljeve u Sjedinjenim Državama.

 

Norveški mediji saopštavaju da njihova obaveštajna služba ima približne lokacije gde se nalaze ruske podmornice. Dve nuklearne podmornice primećene su zapadno od Medveđeg ostrva između Svalbarda i Finnmarka, najsevernijeg kopnenog dela Norveške. Dve podmornice su viđene južno i istočno od gore spomenutog ostrva, koje čuvaju ulaz u istočni deo Barencovog mora. Dok su još dve napadne nuklearne podmornice klase Sierra II primećene severnom delu Norveškog mora. Norveški obaveštajci smatraju da su to privremene lokacije, kao i da će vežba trajati naredna dva meseca.

Interesantno je da važnu ulogu u ovoj vežbi imaju napadne podmornice klase Sierra II koje imaju trup od titanijuma što im omogućava da rone na velikim dubinama, a pre nekoliko godina prošle su remont i sada su mnogo tiše, odnosno smanjena je buka s čime je otežano njihovo otkrivanje u velikim dubinama.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Cilj podmornica Severne flote je doći u Atalntik, a da ne budu otkrivene. Inače ruska podmorničarska flota je isplovila iz matičnih baza Zapadna Lisa i Litsaja Guba pod vodom neopaženo.

Norveški obaveštajci tvrde da zapravo sa ovom operacijom ruski predsednik Vladimir Putin želi da pokaže Sjedinjenim Državama i dvema flotama koje pokrivaju Atlantik pre svega 2. floti da su njihove podmorničke snage u stanju da neopaženo priđu američkoj obali. Kako je rekao jedan od neimenovanih mornaričkih obaveštajaca " Rusija želi da pokaže da Atalnski okean više nije Američko more i da su ponovo u stanju da dođu pred obale SAD kao u vreme Sovjetskog Saveza.

 

Takođe, prema tvrdnjama norveških obaveštajaca ruske podmornice će možda imati za cilj i zauzimanje odbrambenog položaja u cilju da se spreči upad američkih podmornica na sever u slučaju neke eskalacije krize. Cilj je preventivna zaštita mornaričkih baza na Barencovom moru i onemogućavanje da strateške podmornice naoružane balističkim raketama koje se skrivaju pod ledom na krajnjem severu budu zaštićene od mogućeg napada Amerikanaca, ako bi hipotetički hteli da lansiraju rakete na ciljeve u SAD.

Inače, Amerikanci i njihovi saveznici značajno su krenuli u obnovu svojih protivpodmorničkih kapaciteta koji su više od dve decenije bili potpuno zanemareni do novog uspona pomorske moći Rusije. Posebno je bila zapostavljema mreža sonara u okviru GIUK odbrane. Mornarica SAD je u tu svrhu pojačala patrole mornaričkih patrolnih aviona P-8 koji osmatraju područje oko Islanda. Takođe od eskalacije sukoba sa Rusijom SAD je formirala i Drugu flotu koja je povećala patrole i vežbe na severnom Atalntiku.

Uprkos Bregzitu Velika Britanija takođe ojačava svoje protivpodmorničke kapacitete. Tako su Britanci nedavno dobili prvi od devet mornaričkih patrolnih aviona Posejdon MRA Mk1 (P-8A) Posejdon, a kad flota novih aviona bude operativna zapadni analitičari se nadaju da će to ojačati britanske kapacitete u nadgledanju i lovu na ruske podmornice kako odbrana GIUK ne bi bila probijena.

Podsetimo, nekadašnji Sovjetski Savez pokrenuo je sličnu vojnu vežbu 1985. uoči odlaska u penziju oca moderne Sovjetske mornarice admirala Sergeja Gorškova, koji je odlučio svojim ljutim rivalima Amerikancima da pokaže lekciju iz pomorske taktike i koje su mogućnosti ruskih podmornica za koje je zapad govorio da su očajnih konstrukcija.

Cilj operacije osim učenje Amerikanaca lekciji iz pomorske taktike bio je i podizanje morala sovjetskim podmorničarima posle serije nesreća na klasičnim dizel-električnim i nuklearnim podmornicama.

Admiral Gorškov, izvođenje operacije poverio je tadašnjem komandantu 33. divizije podmornica Severne flote, kapetanu 1 ranga Anatoliju Savčenku. Savčenko je pristupio planiranju operacije “Aport” s ciljem, da se američka podmorničarska flota nađe u kratkom roku, na određenom području, jednovremeno sa jakom grupacijom sovjetskih podmornica. Trebalo je dovesti grupaciju svojih snaga ispred Istočne obale SAD. Sevčenko je morao predvideti reakcije Atlantske komande NATO, otkriti rute kojima se kreću strateške nukelarne podmornice naoružane balističkim raketama, pravilno prepoznati procedure američki napadnih nuklearnih podmornica, rute leta američkih protivpodmorničkih aviona i pokrivenost Atalntika sonarima SOSUS. U rano jutro 29.maja 1985 četiri podmornice klase Victor II i III brojeva K-229, K-324, K-488 i K-502 napustile su svoju matičnu bazu u Zapadnoj Lisi. Njima se na putu pridružila i peta podmornica K-147, klase Viktor I, iz sastava 3. divizije koja je isplovila iz baze Gremihika. Podmornice su 16 na 17.jun 1985 neopaženo prošle NATO- ovu GIUK odbranu i okupile se prema predviđenom planu u Njufaundleskom basenu.

 

Značajan rezultat operacije APORT, jeste da su otkrivena dva patrolna područja američkih nukelarnih podmornica (nosača balističkih raketa) i dva operativna područja delovanja američkih napadnih podmornica.Takođe, su prikupljene i značajne informacije o taktici delovanja američkih patrolnih aviona P-3. Takođe, je utvrđeno da bi sovjetske podmornice klase Viktor morale biti udaljene najviše milju od američke nukelarne podmornice, koja plovi u patrolnom režimu, sa malim brojem okretaja propelera, da bi bile u stanju otkriti je. Operacija  APORT je pokazala da se Sovjetske podmornice mogu kretati uzduž Istočne obale SAD-a , a da ne budu otkrivene, od tehnološki “superiornije“ mornarice.

 

 

BONUS VIDEO: Ministar Dačić o naoružavanju Srbije, Kosovu i konačnoj odluci Evropske unije