Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

To se navodi u pismu zamenika šefa kabineta predsednika Rusije Dmitrija Kozaka objavljenog u medijima a čiju je autentičnost potvrdio novinarima i sam Kozak.

"Nadam se konstruktivnom, otvorenom i poštenom razmatranju nacrta rešenja koja su na pregovaračkom stolu a odnose se na tekuće primirje i strateška pitanja realizacije Minskih sporazuma u najskorije vreme (do 27. aprila)", navodi se u pismu.

On je novinarima rekao i da se konflikt u Donbasu ne može rešiti bez direktnog dogovora između Kijeva i samoproglašenih republika DNR i LNR, ali je Kijev usmeren na to da izbegne dijalog da Donjeckom i Luganskom umesto na uspostavljanje mira u Donbasu.

"Napori nisu usmereni na uspostavljanje mira već na izbegavanje direktnog dijaloga i bilo kakvih kontakata sa predstavnicima Donjecka i Luganska. A dijalog realno postoji. Svi razgovori u okviru Kontakt grupe i njenih podgrupa su 99 odsto razgovori predstavnika Ukrajine i Donbasa. Radi se samo o tome da se stvara slika o odsustvu takvog dijaloga zbog radikalno nastrojenih političkih snaga u Ukrajini", rekao je Kozak.

Donbas

EPA

Donbas, Foto: EPA

Francuska i Nemačka su uz Rusiju i Ukrajinu članice "normandijskog formata" za rešavanje pitanja konflikta u Donbasu.

Sukob na istoku Ukrajine

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13 hiljada ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. U napadu ukrajinskog drona na selo Aleksandrovsko 3. aprila, poginulo je jedno dete. Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju.