Peking, koronavirus, godina Pacova
Tanjug/AP
Peking, koronavirus, godina Pacova

Tanjug/AP

Peking, koronavirus, godina Pacova, Foto: Tanjug/AP

Kompanija je projektovala dva mogu’a scenarija izbijanja pandemije koronavirusa. Prema prvom scenariju, ako bi se šire ra[irio u Aziji, svetski BDP bi ove godine opao za 400 milijardi dolara, odnosno za 0,5 procenata. Drugi scenario predviđa pad globalnog BDP-a od 1,1 biliona dolara ili 1,3 posto, ako epidemija virusa postane pandemija i ako se poremećaj proizvodnje u Aziji proširi na ostatak sveta. Takav pad bio bi jednak gubitku celokupne godišnje proizvodnje Indonezije, koja je 16. najveća svetska ekonomija.

"Naši scenariji predviđaju da je svetski BDP pogođen usled pada diskrecione potrošnje i putovanja i turizma, sa određenim efektima finansijskog tržišta i slabijim investicijama", napisali su analitičari.

Oksford Ekonomiks je saopštio da i dalje očekuje da će uticaj virusa biti ograničen na Kinu i da ima značajan, ali kratkoročni uticaj, obarajući rast svetskog BDP-a za samo 0,2 procenta u odnosu na januar, kada je bio na 2,3 procenta.

Rast novih potvrđenih slučajeva koronavirusa usporio je ove nedelje, ali stručnjaci upozoravaju da je prerano objaviti kraj opasnosti od pandemije. Do sada je potvrđeno više od 75.500 slučajeva i više od 2.100 smrtnih slučajeva.