Vuhan
Tanjug/AP
Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan

Tanjug/AP

Koronavirus, Kina, Peking, Vuhan, Foto: Tanjug/AP

Doktori i medicinske sestre koji se u Vuhanu, takoreći na prvoj liniji fronta, bore sa korona virusom rade punom parom, praktično bez prestanka. Smene gotovo da ne postoje, mnogi od njih kući nisu bili danima, piše agencija AFP.

Brojni doktori moraju da leče pacijente bez odgovarajućih maski ili zaštitnih odela, pribegavajući ponovnoj upotrebi iste opreme iako bi trebalo da je menjaju nakon nekoliko sati, piše AFP. Prema rečima jednog neimenovanog medicinskog radnika, neki lekari čak su nosili pelene kako bi izbegli da skidaju opremu ne bi li im duže trajala.

Jedan doktor iz klinike u Vuhanu rekao je da on i najmanje 16 drugih kolega u bolnici u kojoj radi pokazuju simptome slične novom virusu, uključujući plućnu infekciju i kašalj.

Vuhan

Tanjug/AP

Vuhan, Foto: Tanjug/AP

- Kao lekari, ne želimo da radimo ako smo izvor zaraze, ali trenutno, nema ko da nas zameni. Šta bi se dogodilo ako niko ne bi radio na prvoj liniji fronta? - rekao je jedan od lekara za AFP tražeći da ostane anoniman.

Zamenik gradonačelnika Vuhana rekao je prošle nedelje da se grad suočava sa 56.000 maski manjka, kao i 41.000 zaštitnih odela manje nego što je potrebno na dnevnom nivou.

- Medicinsko osoblje nosiće pelene u zaštitnim odelima, smanjiće količinu vode koju piju i smanjiće odlaske u kupatilo - rekla je Jiao Jahui, visoki zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

Neki od njih će nositi isto zaštitno odelo šest ili čak devet sati, iako u karantinu ne bi trebalo da ih nose duže od četiri sata, rekla je ona prošle nedelje.

- Naravno, ne zagovaramo ovu metodu, ali medicinsko osoblje zaista nema alternativu - priznala je.

Kineska vlada je odgovorila mobilizacijom cele zemlje u pokušaju da poveća proizvodnju maski i odela. Od ponedeljka, tri četvrtine proizvođača maski i zaštitinih odela nastavilo je sa radom nakon produženog odmora za Lunarnu novu godinu.

Kina je takođe uvezla više od 300 miliona maski i oko 3,9 miliona komada zaštitne odeće od 24. januara, rekao je zvaničnik prošle nedelje. Kineski Crveni krst, uprkos kritikama zbog netransparentnosti, dobio je više od 129 miliona dolara donacija.

 - Čak i ako dobijemo više maski, broj pacijenata raste još brže - rekla je doktorka iz jedne od bolnica u Vuhanu i dodala da svaki doktor ili medicinska sestra svakoga dana koriste dve do četiri maske.

- Potrošnja maski u bolnici je ogromna. Trajno nam nedostaju maske - rekla je.

Lekari su takođe primorani da oblače odela koja nisu adekvatna zaštita od virusa, rekla je za AFP Ksu Juan (34).

- Čim ga je obukao, odelo je puklo jer je bilo premalo za njega. Svakodnevno dezinfikuje odelo nakon upotrebe. Rekao je da je možda beskorisno, ali da je ipak bolje nego ništa - izjavila je ona, prepričavajući šta joj je rekao prijatelj lekar iz Vuhana.

Borba sa rastom broja zaraženih takođe uzima danak, rekao je lekar iz bolnice u Vuhanu.

- Moje kolege su iscrpljene. Jedan od njih, na primer, radi u klinici koja primi 400 pacijenata u roku od osam sati. Mnogi se bave pacijentima koji vrlo brzo umiru, a koje nisu uspeli da spasu - kaže doktor i dodaje da su pod tako velikim pritiskom da je u bolnici uspostavljen psihološki nadzor za medicinsko osoblje.

 

Mnogi stanovnici Vuhana su zabrinuti, rekao je lekar u lokalnoj klinici i dodao da se neki od njih previše plaše da napuste svoje domove.

- Možete čuti njihove pozive za pomoć, ali ruke su vam vezane. Ne možemo ništa da učinimo - rekao je.

Rizici sa kojima se medicinsko osoblje suočava ponovo je izašlo u prvi plan nakon što je Li Venliang, doktor zvizdač iz Vuhana, preminuo od korona virusa više od mesec dana nakon što je prvi put pokušao da upozori kolege na pojavu novog virusa "nalik SARS-u".

Njegova smrt izazvala je salve besa i ljutnje na kineskim društvenim medijima, a deset akademika u Vuhanu poslalo je otvoreno pismo sa pozivom na političku reformu i slobodu govora.