korona virus
Tanjug
korona virus

Tanjug

Foto: Tanjug

Zvaničnici u Pekingu insistiraju na novoj studiji koja sugeriše da se zaraza možda širila u evropskoj naciji već u septembru - tri meseca pre nego što je potvrđeno da se širi u dugo pretpostavljanom epicentru u kineskom gradu Vuhan, prenosi Tajms of London.

Azijska država takođe je prethodno ispitivala Španiju o poreklu pandemije, kao i američku vojsku, tvrdeći da je virus donela u Vuhan u oktobru prošle godine tokom Svetskih vojnih igara, navodi se u izveštaju.

Kineski državni mediji sada snažno forsiraju ideju da nova studija Nacionalnog instituta za rak dokazuje da je zaraza verovatno započela u Italiji, a ne u Kini, navodi britanski list.

"Ovo još jednom pokazuje da je traženje izvora virusa složeno naučno pitanje koje treba prepustiti naučnicima", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Čao Liđian, navodi UK Tajms.

Svetska zdravstvena organizacija priznala je da je moguće da je virus "tiho cirkulisao negde drugde" pre nego što je otkriven u Vuhanu.

Međutim, mnogi naučnici su skeptični prema nalazima italijanske studije - a drugi primećuju da ona ne isključuje korona virus poreklom iz Kine.

"Znamo da je Kina odlagala objavu svoje epidemije, tako da se ne zna kada je tamo započela, a Kina ima vrlo jake komercijalne veze sa severnom Italijom", rekao je Ðovani Apolone iz milanskog Nacionalnog instituta za rak za UK Times.

Pročitajte i: