Italija, korona
Youtube/Printscreen
Italija, korona

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Istraživači u Izraelu, gde je sprovedena, takođe tvrde da je bila otežana pokretljivost spermatozoida - ili njena sposobnost da se sama kreće.

Naučnici insistiraju na istini da li je Covid-19 može trajno oštetiti plodnost, što i dalje nije baš najjasnije, jer i grip može da prouzrokuje privremeni pad broja spermatozoida.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Fertility and Sterility", a Jerusalem Post izveštava da su promene primećene i kod muškaraca sa blažim slučajevima.

Časopis još nije javno objavio rad, što znači da vrhunski naučnici iz celog sveta još uvek nisu mogli da ukažu na očigledne nedostatke u ovoj metodi.

Međutim, naučnici koji proučavaju efekat korona virusa na plodnost, iznosili su slične tvrdnje u prošlosti. Lekari insistiraju na izveštajima da su muškarci sa nižim brojem sperme verovatno i oni koji su imali temperaturu - signalni simptom koronavirusa.

To otežava telu da proizvodi spermatozoide, a naučnici takođe tvrde da se proizvodnja može povratiti nakon što infekcija prođe.

Profesor Alan Pacei, androlog sa Univerziteta u Šefildu i bivši predsedavajući Britanskog društva za plodnost, rekao je za MailOnline da se ne bi iznenadio da je koronavirus prouzrokovao privremeni pad proizvodnje spermatozoida.

Još uvek se ne zna da li bi efekat štetnosti mogao biti dugotrajan ili ne.

- Ljudi koji obole od korona virusa verovatno su prilično bolesni, čak će i grip privremeno dovesti do smanjenja broja - rekao je on - Pitanje je da li je trajno i da li se može povratiti.

Istraživanje tek treba da otkrije da li korona virus može dugotrajno oštetiti testise i moglo bi proći nekoliko godina pre nego što naučnici dobiju odgovor. Prethodna istraživanja su, međutim, ukazala da bilo kakva šteta izazvana infekcijom na testisima nije dugoročna.

Pročitajte još: