korona virus
EPA
korona virus

EPA

Foto: EPA

Posle pisma 239 svetska naučnika o mogućim načinima prenosa virusa korona Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priznala je da se pojavljuju dokazi o prenosu Kovida-19 putem vazduha. Istovremeno, SZO je upozorila ne samo na ubrzavanje broja zaraženih virusom korona u svetu, već i na mogućnost porasta smrtnosti od posledica bolesti.

- Priznajemo da se pojavljuju dokazi mogućnosti prenosa virusa vazduhom na javnim mestima, naročito u posebnim uslovima kao što je velika gužva. Ali, moraju da se prikupe dokazi i da se interpretiraju - rekla je Benedeta Alegranzi, predstavnica SZO na brifingu u Ženevi.

Povezane teme:

Na stotine naučnika tvrde da postoje dokazi da male čestice novog virusa korona u vazduhu mogu da zaraze ljude i pozivaju Svetsku zdravstvenu organizaciju da revidira preporuke. Stav SZO dosad je bio da se virus prenosi kapljičnim putem.

Ona je preporučila provetravanje zatvorenih prostora i održavanje fizičke distace, a ako to nije moguće, nošenje maske.

Istovremeno, direktor Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije doktor Majkl Rajan rekao je da je kovid 19 u porastu širom sveta, posebno poslednjih pet ili šest nedelja, i upozorio da bi uskoro mogao da usledi skok smrtnosti:

- Do broja povećanja slučajeva došlo je tokom poslednjih pet do šest nedelja, tako da mislim da ne bi trebalo da iznenadi ako smrtnost ponovo počne da raste - zaključio je Rajan.

On je odbacio ideju da je značajan skok slučajeva posledica obimnijeg testiranja i rekao da se epidemija ubrzava. Izrazio je nadu da će kolektivno znanje stečeno o efikasnom lečenju pacijenata sa kovid-19 pomoći da stopa smrtnosti ostane relativno niska.

Pročitajte još: