Koronavirus, NR Kina
Shutterstock
Koronavirus, NR Kina

Shutterstock

Koronavirus, NR Kina, Foto: Shutterstock

U Kini i svetu nastavlja se borba sa epidemijom virusa korona. Oko 160 miliona ljudi ipak se neće vratiti na posao posle praznika. Radiće samo apoteke, prehrambene prodavnice i hoteli. U Kini je od posledica infekcije tim virusom umrlo više od 1.700 ljudi, a zaraženo je preko 70.000. Sa kruzera koji je u karantinu u luci Jokohami evakuisano je 400 američkih državljana.

Prioritet u pokrajini Hubej je obezbediti dovoljno zaliha medicinskog materijala i osoblja kako bi borba protiv virusa bila što uspešnija.

"Koristimo mehanizam zajedničke prevencije i kontrole, i tako jačamo medicinsku službu u pokrajini Hubei. Započeli smo obuku medicinskih radnika u na nacionalnom nivou, i za lekare u seoskim sredinama. Instrukcije se mogu videti i preko interneta'', istakao je Džu Hongming, pomoćnik direktora Odeljenja za bazištu zdravstvenu zaštitu Nacionalne zdravstvene komisije.

U Vuhanu je otvoreno više privremenih bolnica gde su pacijenti sa blažim simptomima bolesti.

Kako bi lakše podneli karantin, organizovane su lagane vežbe, pa i učenje etničkog plesa.

"Odabrala sam neke lagane korake jer u protivnom ne bi vežbali, ne bi mogli da ih nauče. Želela sam da zaplešem sa svakim od njih'', rekla je Ipare Ehmet, medicinski radnik iz Sinđanga.

Jedna pacijentkinja je ispričala kako im je rečeno da će jedna divna dama da ih motiviše da plešu, i da su svi pristali.

Posle praznika zbog kineske Nove godine, 160 miliona Kineza trebalo bi da se danas vrati na posao, a vlasti insistiraju da stanovnici pokrajine Hubej i dalje ostaju kod kuće.

Kako je najavljeno, sve kompanije će ostati zatvorene osim apoteka, hotela, prodavnica hrane i medicinskih ustanova.