kamion hladnjača nosi tela preminulih od korona virusa
printskrin
kamion hladnjača nosi tela preminulih od korona virusa

printskrin

kamion hladnjača nosi tela preminulih od korona virusa, Foto: printskrin

Medicinska sestra je otvorila vrata hladnjače i pokazala prizor: 

- Prihvatila sam to da pokažem ljudima, to je grozna stvarnost onoga sa čime se mi susrećemo i gde su neki od nas završili.

Samo dan ranije, on je bio uz 71-godišnju pacijentkinju koja je odbila da je intubiraju i potom preminula. Držao joj je ruku u poslednjem momentima.

Njujork

Privatna arhiva

Njujork, Foto: Privatna arhiva

Opisao je kako je gubila dah dok je umirala. Rekao je da je nedelju dana ranije bila pozitivna na testu i da je poslata kući, da bi se tek u subotu vratila sa nedostatkom daha. Umrla je preko noći.

Međutim, jedan od strahota koronavirusa je to što žrtve, zbog visoke stope zaraze, često umiru same, izolovane od rodbine i prijatelja.

Njujorške bolnice pretrpane su do krajnjih granica, uz stalni priliv pacijenata. Za to vreme, medicinsko osoblje neme osnovna sredstva i opremu lične zaštite, poput maski i haljina za lekare i medicinske sestre.

- Ako smo pozitivni, očekuje se da radimo sve dok nemamo simptome. Ne žele da nas testiraju, jer, po stopama zaraze kojoj smo izloženi, verovatno smo svi bolesni i ne znamo to. Daju nam jednu masku za jednokratnu upotrebu i jednu haljinu za jednokratnu upotrebu koje su za jendokratnu upotrebu, a mi ih koristimo za pet 12-satnih smena - rekao je medicinski tehničar.