Redžep Tajip Erdogan
AP/Emrah Gurel
Redžep Tajip Erdogan

AP/Emrah Gurel

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Emrah Gurel

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su 34 turska vojnika stradala u napadima u sirijskoj provinciji Idlib.

"Raša tudej" javlja da su stradala 22 turska vojnika u napadu iz vazduha u sirijskoj provinciji Idlib, dok je broj ranjenih zasad nepoznat. Turske vlasti tvrde da je napad izvela sirijska vojska.

"Turske oružane snage našle su se na meti vojske sirijskog režima u vazdušnom napadu u Idlibu", rekao je guvernerprovincije Hataj Rahmi Dogan.

Najpre je saopšteno da je ubijeno devet vojnika, ali nakon nekoliko munuta, broj žrtava vazdušnog napada je porastao na 22, prenela je turska agencija Anadolija, pozivajući se na navode guvernera.

"U napadu u Idlibu imamo teško ranjenih turskih vojnika koji su prebačeni u Tursku na lečenje", kazao je Dogan.

Redžep Tajip Erdogan

AP/Yasin Bulbul

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Yasin Bulbul

Sirijski opozicioni borci koje podržava Turska preuzeli su strateški grad Sarakib od vladinih snaga presekavši ključni autoput, saopštili su ranije opozicioni aktivisti.

Taj grad je pre samo nekoliko dana vlada ponovo bila preuzela, prvi put od 2012. godine.

Uprkos gubitku grada Sarakiba, snage sirijskog predsednika Bašara al Asada znatno su napredovale pa Asad sada kontroliše gotovo čitav južni deo pokrajine Idlib nakon što je danas vojska zauzela više od 20 sela, prenose državni mediji.

Sirijske snage uz podršku Rusije od polovine decembra vode ofanzivu protiv pobunjenika i džihadističkih grupa u Idlibu što je izazvalo tenzije sa Turskom koja u toj oblasti ima vojnike.