Evropska unija, evropska komisija
Shuterstock
Evropska unija, evropska komisija

Shuterstock

Evropska unija, Foto: Profimedia.rs

Kako piše EU Obzerver, ova javna bruka, koja je obelodanjena danas, ne povlači za sobom nikakve pravne posledice.

Evropska komisija je utvrdila da je Krus, koja je bila komesarka od 2004. do 2014. godine, dva puta prekršila institucionalna pravila.

Prvo, "propustila" je da prijavi, kada je preuzela dužnost komesara 2004. godine, da istovremeno obavlja funkciju direktora u ofšor kompaniji Mint Holdings.

U toj firmi je bila od 2000. do 2009. godine, navodi EU Obzerver.

Ove podatke su još u septembru objavili Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i jedna grupa štampanih medija.

Ubrzo nakon toga, Krus je poslala Komisiji ažuriranu izjavu o prihodima, u koju je uključila i zaradu koju nije prijavila pre odlaska sa pozicije u EU krajem 2014. godine.

U međuvremenu, ona je primala od EU takozvanu prelaznu naknadu na koju bivši komesari imaju pravo tri godine nakon što im prestane funkcija, ili dok ne zarade toliko novca koji odgovara iznosu naknade.

Evropska komisija je zatražila u oktobru od svog ad hoc etičkog odbora da istraži slučaj Krusove. Odbor je predao svoj izveštaj 16. novembra, na osnovu kojeg je komisija donela zaključke.

Izvršni organ vlasti EU je saopštio da je Krus, prvo, prekršila kodeks ponašanja komesara, i drugo, da "nije postupila sa potrebnom pažnjom" prekršivši propis o prihodima komesara.

Nakon što je bivša komesarka priznala da ima sakriven prihod dok prima prelaznu naknadu, komisija je "odmah dobila nazad novac i na taj način sprečila bilo kakav finansijski gubitak za budžet Unije".

U odluci komisije je takođe navedeno da su iznos koji Krosova nije prijavila, kada je propustila da to učini, i suma koju je vratila poverljiv podatak.

Evropska komisija je zaključila da "nema dovoljno elemenata ni pravnog osnova" da se obrati Sudu pravde EU ili da traži finansijsku kaznu.

Zato je odlučeno da Neli Krus samo "zaslužuje ukor", prenosi EU Obzerver.

EU pravila o državnim funkcionerima nalažu da oni "ne mogu obavljati bilo koju drugu profesionalnu aktivnost, bilo da je ona plaćena ili ne", za vreme mandata u evropskim organima.