Korona
Tanjug/AP
Italija, korona

Tanjug/AP

Italija, korona, Foto: Tanjug/AP

Vladina uredba, potpisana juče, kaže da će sva preduzeća osim "neophodnih" ostati zatvorena do 3. aprila i dugačak spisak sektora koji budu smatrani neophodnim. USB napominje da predlog zakona uključuje mnoštvo izuzeća i "rupe" koje je naručilo Confindustria (bc Udruženja industrijalaca), čime su mnoga preduzeća i fabrike otvorene.

"Sada je očigledno da je najveće širenje koronavirusa i većina žrtava upravo u onim oblastima u kojima postoje velike proizvodne jedinice i gde su zbog nedostatka zapošljivosti hiljade radnika primorane da rade, prenose virus i razbole se", navodi USB, naglašavajući da „nećemo prihvatiti da Konfindustrija diktira pravila širom zemlje i da u stvari utvrdimo koji je prihvatljivi broj smrti koje bismo trebali pretrpeti“.

Već metalurški savezi u pokrajini Lombardija na severu Italije izjavili su da će štrajkati kako bi zaštitili zdravlje svojih članova. Sa svoje strane, radnički sindikati u hemijskoj industriji Lombardije najavili su danas da će štrajkovati u sredu, 25. marta, kako bi se osiguralo zdravlje radnika.

Lombardija sa glavnim gradom u Milanu najviše je pogođena italijanskom epidemijom koja je do juče, nedelje, u celoj zemlji izazvala 5.476 smrtnih slučajeva.

Komentari (1)

Perica

24.03.2020 14:40

Šta ti je kapitalizam,interes i bogaćenje iznad svega.Raditedok svi ne pocrkate samo da bi njima bilo dobro o još više da se obogate.Posle ove pošasti ništa neće biti isto.