Džo Bajden
EPA/ Al Drago / POOL
Džo Bajden

EPA/ Al Drago / POOL

Džo Bajden, Foto: EPA/ Al Drago / POOL

Takođe se uspostavlja Nacionalni odbor za testiranje kako bi se povećao broj testiranih građana, kao i Radna grupa za zdravstvenu ravnopravnost, koja bi trebalo da obezbedi "pošten" odgovor na pandemiju.

Za razliku od bivšeg predsednika Donalda Trampa, Bajdenova politika se oslanja na nacionalnu strategiju, a ne ostavlja saveznim državama da odluče šta je najbolje učiniti. Trampova administracija je kritikovana jer se nije dobro nosila sa pandemijom.

Donald Tramp i Melanija

AP/Tanjug/Damon Higgins/The Palm

Donald Tramp i Melanija, Foto: AP/Tanjug/Damon Higgins/The Palm

Izvršna odredba poboljšaće razmenu i analizu podataka o virusima na američkom nivou.

"Do sada se nismo mogli osloniti na saveznu vladu, ona nije delovala hitno, sa fokusom i koordinacijom koja nam je potrebna za borbu protiv pandemije, a onda smo platili cenu", rekao je Bajden i dodao da je Amerika poslednjih nedelja zabeležila između 3.000 i 4.000. svakodnevno umrlih.

"Situacija će biti mnogo gora pre nego što se poboljša. Brojka je da 20% smrtnih slučajeva širom sveta otpada u Sjedinjene Države, iako naša zemlja čini samo 4% svetske populacije," rekao je.

Američka uprava za zaštitu na radu objaviće smernice za zaštitu od infekcije koronavirusom i nadgledaće njihovu primenu.

Pored već najavljenog pravila o obaveznom nošenju maski i održavanju distance u vladinim zgradama, maske postaju obavezne na aerodromima i na mnogim vazdušnim i železničkim rutama. Putnici koji ulaze u Sjedinjene Države moraće da polažu negativan test pre putovanja, a po dolasku će morati u izolaciju.

Bajden je rekao da je dosadašnja distribucija vakcine "bila tužan neuspeh" i najavio plan od 100 miliona doza u prvih sto dana na vlasti kao "jedan od najvećih operativnih izazova koje je nacija ikada preduzela".

Centri za vakcinaciju biće otvoreni na stadionima i društvenim centrima, a snažnija finansijska podrška biće pružena lokalnim kancelarijama za pandemiju.

Amerika, korona

AP /Alex Brandon

Amerika, korona, Foto: AP /Alex Brandon

Takođe je obećao da će biti transparentan ako nešto ne uspe i da će omogućiti naučnicima da deluju bez političkog pritiska.

Cilj nove administracije je da u narednih sto dana ponovo otvori većinu škola, a Bajden je naložio izdavanje smernica za bezbedan povratak dece u škole i vrtiće.

Takođe se aktivira zakon o proizvodnji kako bi se ubrzala proizvodnja zaštitne opreme i zaliha potrebnih za proizvodnju vakcina.

Savezne države nadoknadiće sve troškove osoblja i neophodne zalihe, kao što su zaštitne maske za škole.

U svom govoru, Bajden je apelovao na Amerikance da sledećih 99 dana nose maske. "Nošenje maski postalo je nažalost stranačko pitanje, ali to je patriotski čin", rekao je on.

Entoni Fauči, Antoni Fauči

AP Photo/Alex Brandon

Entoni Fauči, Antoni Fauči, Foto: AP Photo/Alex Brandon

Bajdenov glavni zdravstveni savetnik Entoni Fauči najavio je još jedan preokret za Trampa: SAD će deliti deo svoje vakcine siromašnim zemljama. Fauci je takođe najavio da Sjedinjene Države nastavljaju da finansiraju SZO i da se poništava Trampova odluka da napusti organizaciju.

Prema broju smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom, SAD su najugroženija zemlja sa više od 406.000 izgubljenih života, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. Virus je zarazio skoro 24,5 miliona Amerikanaca.