Korona
MANU FERNADEZ/TANJUG/AP
Korona

MANU FERNADEZ/TANJUG/AP

Korona, Foto: MANU FERNADEZ/TANJUG/AP

- Svako ko se oseća bolesno ili je evidentno da mu je loše, ne sme da krije bolest. U suprotnom, čini strašan prekršaj, koji će zahtevati najstrožu moguću kaznu - kazao je Rohani.

Prema novim pravilima, čelnici Vlade koji ne budu poštovali ova pravila, biće kažnjeni ili upozorenjem ili jednogodišnjom suspenzijom sa posla.

iran

Shutterstock

Iran, Foto: Shutterstock

Rohani dodaje da kancelarije vladajuće garniture, gde dolaze ljudi za razne vrste poslova, nisu nikome od pomoći ukoliko ne poštuju zdravstvene protokole, kao što je nošenje maske.

U glavnom gradu Irana je u prethodnih par nedelja zabeleženo preko 100 preminulih na dan, naspram manje od deset dnevno, koliko ih je bilo u prvom talasu ranije ove godine.

Prema rečima Alireze Zalija, šefa teheranskog Kriznog štaba, situacija je vrlo opasna.

- Imamo čak tri to pet puta više slučajeva, a porast smrtnosti je između 1,5 i tri odsto. Predlažem zatvaranje škola bar na nedelju dana, a takođe, to se odnosi i na fakultete, biblioteke, džamije, muzeje, pozorišta i frizerske salone - rekao je Zali za teheransku televiziju.

Broj preminulih od korona virusa u Iranu se sa današnjih 179 popeo na ukupnu brojku od 26.746, a novozaraženih ima 3.523, što je u totalu 468.119 od početka pandemije.

Pročitajte još: