Izbori u Ukrajini
Tanjug/AP
Izbori u Ukrajini

Tanjug/AP

Izbori u Ukrajini, Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski, sada već sigurno novi predsednik Ukrajine, rođen je u industrijskom grada Krivi Riha na jugu zemlje. Započeo je studije prava, ali je tu karijeru brzo napustio da bi postao glumac.

PROČITAJ JOŠ:

Do sada nije imao nikakvog prethodnog iskustva i bogatstva, a političkoj istoriji Ukrajine ostaće upamćen kao kandidat koji nije održao nijedan miting. To ipak biračima nije smetalo da mu ukažu poverenje i da u prvom krugu predsedničkih izbora osvoji 30 posto glasova.

Odglumio svoju budućnost

Zelenski je svoju karijeru glumca započeo u emisiji koja je bila popularna u bivšim republikama Sovjetskog Saveza. Zajedno sa još nekoliko saradnika je 2003. godine pokrenuo producentsku kuću Kvartal 95, koja je vremenom postala jako uspešna, a sada proizvode serije, filmove, animirane sadržaje, kao i komične emisije.

Izbori u Ukrajini

Tanjug/AP

Izbori u Ukrajini, Foto: Tanjug/AP

Najpoznatiji je ipak po svojoj ulozi u satiričnoj seriji Sluga naroda, gde glumi običnog i skromnog učitelja koji nakon strastvenog govora o korupciji postane predsednik. Kroz svoju kampanju Zelenski je pokušao da sruši pravila koja postoje o predsedničkim kampanjama, ističući sebe kao nešto potpuno novo i drugačije. Umesto mitinga i političkih govora, on se fokusirao na društvene mreže čime je privukao veliki broj mladih glasača.

Kampanja na društvenim mrežama

Tokom priprema, dvadesetogodišnji dobrovoljci vodili su mu kampanju postovima na Fejsbuku, Jutjubu i Instagramu, a od glasača je tražio da daju svoj doprinos idejama za vođenje buduće politike.

PREPORUČUJEMO:

Zelenski je takođe uspeo da zadobije i podršku ruske manjine u Ukrajine. Često je u svojim obraćanjima pričao na ukrajinskom i ruskom, što je bilo značajno u trenutku kada je upotreba ruskog jezika u Ukrajini kontroverzno političko pitanje. Još jedna politička norma koju ju Zelenski prekršio jeste davanje predizbornih obećanja i predloga politika. Jedna od njegovih popularnih rečenica je: "Nema obećanja, nema razočaranja".

Referendum za NATO i EU

Umesto konkretnih predloga on je biračima ponudio viziju Ukrajine kao zemlje bez korupcije, siromaštva i birokratije.

Izbori u Ukrajini

Tanjug/AP

Izbori u Ukrajini, Foto: Tanjug/AP

Zelenski se nominalno zalaže za ulazak Ukrajine u NATO i EU, ali smatra da pre toga treba dati građanima da se izjasne na referendumu.

Izjavio je da želi da sukob na istoku Ukrajine prestane, kao i da je spreman da pregovara sa Putinom oko toga. Zelenski je istakao da će Krim biti pod čvrstom kontrolom Moskve sve dok je Putin na vlasti, i da je nerealno očekivati neku promenu. Međutim, on nije dao nikakve opipljive predloge svojih rešenja za ova goruća pitanja u Ukrajini.

"Upištite šta da radim"

Kao prioritet u unutrašnjoj politici naglasio je borbu protiv korupcije i zaustavljanje masovnog odlaska Ukrajinaca u zapadne zemlje. Nedostatak konkretnih predloga je zapravo dopustio glasačima da prema svojim željama sami dopišu za šta se Zelenski zalaže, što ga je učinilo samo privlačnijim izborom za predsednika.

Ima 3,6 miliona pratilaca na Instagramu - mnogo više od Porošenka, koji ima svega 255.000.

"Ja sam proizvod vaših grešaka"

U Ukrajini je noć uoči izbora, na Olimpijskom stadionu u Kijevu, održana predsednička debata na kojoj su Porošenko i Zelenski uoči drugog kruga izbora izneli svoje programe, ali i razmenili niz uvreda i optužbi.

Izbori u Ukrajini

Tanjug/AP

Izbori u Ukrajini, Foto: Tanjug/AP

Porošenko je rekao da je Zelenski možda "veliki glumac i dobra osoba", ali da prikriva one koji su pobegli iz Ukrajine od 2013. i sada žele da se vrate na revanš.

- To nećemo dozvoliti. I nećemo dozvoliti tim mačkama u džaku da unište našu zemlju - rekao je Porošenko tokom debate na Olimpijskom stadionu u Kijevu, pred oko 22.000 ljudi, preneo je TASS.

Na to mu je Zelenski odgovorio da je "bolje biti mačka u džaku nego vuk u jagnjećoj koži".

- Ja nisam političar. Ja sam običan čovek koji je došao da sruši sistem. Ja sam rezultat vaših grešaka i obećanja - rekao je on.

Ukrajinsko ne sukobu sa Rusijom

Dok je Porošenko pokušavao da iskoristi loše odnose sa Rusijom, koje je Kijev u velikoj meri sam proizveo, ne bi li pridobio naklonost nacionalističkih struja u Ukrajini, Zelenski je tokom kampanje uglavnom ukazivao na korupciju i loše ekonomsko stanje u zemlji.

Izbori u Ukrajini

Tanjug/AP

Izbori u Ukrajini, Foto: Tanjug/AP

Tako je Porošenko optuživan od strane Moskve da "vodi predizbornu kampanju", kada je prošle godine poslao tri ratna broda u kerčki moreuz, koje je Rusija konfiskovala, a mornare zarobila.

S obzirom na preliminarne rezultate, Ukrajincima je više stalo do razvoja nego do rata sa Rusijom.