Notr Dam
Tanjug/AP
Notr Dam

Tanjug/AP

Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

 

Sveštenik Žan Mark Furnije, kapelan Pariske vatorgasne brigade pokazao je hrabrost kada je uspeo da spase dve najznačajnije relikvije iz Notr Dama koji je goreo, Sveti Hristov Sakrament i Hristovu krunu.

Otac Furnije je ušao s vatrogascima u katedralu Notr Dam da bi spasao krunu od trnja i blagosloveni sakrament, prvi je ovu vest potvrdio urednik francuske katoličke televizije KTO Etjen Loraijer, prenosi britanski "Telegraf".

"Sveštenik je apsolutni heroj. Nije pokazao strah kada je ušao pravo u katedralu koja je bila u plamenu kako bi spasao relikvije. On se svakodnevno nosi sa životom i smrću i ne zna za strah ", rekao je jedan od pripadnika spasilačke službe francuskim medijama.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Telegraf" navodi da je Furnije i 2015. godine, nakon masakra koji su izveli teroristi u koncertnoj dvorani Bataklan tokom kojeg je stradalo 89 ljudi, bio "na usluzi francuskom narodu u bolu", kao podrška ranjenima i porodicama ubijenih.

Sveštenik Furnije je bio i učesnik mirovne misije u Avganistanu, gde je 2004. godine preživeo zasedu u kojoj je ubijeno deset vojnika.

Notr Dam

Tanjug/AP

Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

 

Katolici veruju da je kruna od trnja, koja se nalazila u Notr Damu, relikvija venca od trnja koji je stavljen na glavu Isusa Hrista pre njegovog raspeća na krstu.

Vatrogasci su tokom cele noći radili kako bi savladali požar koji je sinoć zahvatio Notr Dam, a jutros su predstavnici vlasti u Parizu potvrdili da je zgrada katedrale spašena.

Spasioci su tokom ove akcije takođe formirali ljudski lanac kako bi bezbedno preneli vredna umetnička dela i artefakte iz katedrale koja je gorela, navodi britanski "Telegraf".