Svet
Printscreen
Svet

Printscreen

Svet, Foto: Printscreen

Kao i u svim drugim kriznim situacijama i ova pandemija je nekome majka, a nekome maćeha. Do pre godinu dana je Zoom, aplikacija za video komunikaciju preko interneta, bila nepoznata široj javnosti, a onda se preko noći sve promenilo. Od početka 2020. do sredine oktobra vrednost njenih deonica je porasla vrtoglavih 800%, da bi se pred kraj godine situacija malo smirila, pa je godišnji rast bio „samo“ 400%. U jednom trenutku je vrednost kompanije bila procenjena na skoro 140 milijardi USD.

Nije samo Zoom, tu je i Bitcoin

Obožavana, ali istovremeno i omalovažavana, vodeća kripto valuta Bitcoin je pre malo manje od godinu dana vredela skromnih 4.300 EUR, dok se ovih dana ponosno šepuri sa vrednošću od preko 40.000 EUR. Ko je investirao u pravom trenutku... Na veliki rast u proteklih par meseci je uticala kupovina Bitcoina od strane kompanije Tesla, vlasnika Ilona Maska. A kad smo već kod Maska, vredi pomenuti da je pre dva meseca postao najbogatiji čovek na svetu, zahvaljujući rastu cena deonica firmi koje poseduje. Procena je bila da u tom trenutku njegova imovina vredi „tričavih“ 185 milijardi dolara. A mislili ste da je Baja Patak bogat :) Čoveku se malo zavrti u glavi od svih ovih brojeva.

Promene i kod nas

Ni domaća scena nije mirovala. Postalo je jasno da je sajt nešto bez čega retko koja firma, mala ili velika, može da raste.

Sveopšta selidba poslovanja na internet dovela je do naglog porasta interesovanja za domaće domene, pa je u samo godinu dana broj registrovanih naziva domena sa .RS ekstenzijom porastao za oko 20%. Ako ste među retkima koji još nisu uskočili u online voz (ili želite da promenite „vagon“), pravi je trenutak, a naša preporuka je da pogledate šta vam sve nudi SuperHosting, na ovom linku. Kao pomoć svim firmama koje žele da digitalizuju svoje poslovanje, u ponudi imaju besplatan .RS domen prilikom narudžbine hosting paketa. A, čak i ako želite neki „egzotični“ domen, SuperHosting je prava adresa jer u ponudi imaju preko 350 ekstenzija domena.

Online kupovina je takođe zabeležila veliki rast u Srbiji, mada i dalje (očekivano) kaskamo za Evropskom unijom, gde je više od 70% stanovništva starog između 16 i 74 godine obavilo online kupovinu u proteklih 12 meseci.

Neočekivani poremećaji

Sve ove promene su dovele i do neočekivanih poremećaja. Dok se nagli porast potražnje i nestašica laptopova i fitnes opreme za vežbanje kod kuće mogu razumeti, neverovatno zvuči podatak da je Ford morao da obustavi proizvodnju automobila u nekoliko fabrika, zbog nestašice čipova koji se koriste za multimedijalne i sisteme za navigaciju. Naime, potražnja za raznim uređajima je toliko porasla da fabrike čipova ne mogu zadovoljiti potražnju. Problemi se osećaju i u proizvodnji grafičkih karti, konzola za igranje, monitora... Drastično su skočile i cene transporta, a brodski kontejneri za prevoz robe su postali veoma tražena i skupa roba.

Vraćamo li se u normalu?

Pre svega, pitanje je šta je to „normala“. Povratka na staro više nema. Nove navike će ostati, ali će ova godina verovatno biti sa manje drastičnih promena, jer je veći deo tranzicije već obavljen.

PROČITAJTE JOŠ: