Vladimir Putin, Mihail Mišustin
AP
Mihail Mišustin

AP

Mihail Mišustin , Foto: AP

 

Mihail Mišustin, iznenađujuć izbor ruskog predsednika Vladimira Putina za budućeg premijera, šef je poreske službe koji skoro da nema politički profil, a analitičari kažu da bi on mogao da bude “tehnokratski službenik”, piše Rojters.

Donji dom ruskog parlamenta, koji se retko suprotstavlja Putinu kad je reč o važnim stvarima, potvrdio je danas imenovanje Mišustina za novog premijera Ruske Federacije.

Mišustin (53) je šef Federalne poreske uprave od 2010. i radio je na državnim funkcijama povezanim sa prikupljanjem poreza od ranih dana svoje karijere. Pohvaljen je zbog poboljšanja procesa prikupljanja porez, a u poslednjoj deceniji više je nego udvostručio poreske prihode, sa 20,4 biliona rublja (331,92 milijardi dolara) sakupljenih u prvih 11 meseci prošle godine. Većina ovih prihoda i dalje dolazi od porezovanja ogromnog energetskog sektora, ali povećani udeo sada dolazi i iz drugih vidova naplate. Uprkos ovim uspesima, Mišustinovo ime nije se pojavljivalo za mnogim listama potencijalnih kandidata za premijera Rusije

- Mišustin nema političko iskustvo niti popularnost kod birača i nije deo Putinovog unutrašnjeg kruga – kaže Tatjana Stanovaja iz Moskovskog centra Karnegi.

Ona je dodala da je malo verovatno da će se Mišustin trkati u predsedničkim izborima kad se četvrti Putinov mandat okonča 2024.

- Sva je verovatnoća da je Mišustin samo tehnokratski službenik – istakla je Stanovaja.

Rusija je i ranije imale tehnokratske premijere, uključujući vreme nakon 2000. kad je Putin učvršćivao svoju vlast.

- Mišustin veoma liči na tehnokratske premijere… iz ranih 2000-tih – rekla je Stanovaja.

Medvedev i Putin

AP Ekaterina Shtukina

Medvedev i Putin, Foto: AP Ekaterina Shtukina

 

Dmitrij Medvedev, Putinov saveznik, sišao je sa funkcije premijera u sredu, utirući put ustavnim promenama koje će omogućiti Putinu da pojača svoj stisak po okončanju mandata. Putin je takođe predložio umanjenje moći predsednika, a povećanje premijerske, naveo je Rojters.

Ruski opozicionari se, međutim, pitaju kako je Putinov izbor za premijera stekao bogatstvo “teško” milionima dolara. Nedugo nakon što je Mišustin imenovan istraživački sajt Proekt je izvestio da su državni katastri počeli da brišu njegovo ime u vezi sa kućom u Rubljovki, luksuznom predgrađu Moskve, te stanu u centru prestonice. Proekt je procenio da je vrednost ovih vlasništva blizu 10 miliona dolara. Kao vlasnik sada se umesto Mišustina pominje ruska vlada, što je uobičajeno za nekretnine čiji se podaci obeleže kao poverljivi. Istraživači ruskog opozicionara Alekseja Navaljnija naveli su da je Mišustinova žena zaradila skoro 13 miliona dolara u proteklih devet godina. Malo je poznato o njenom poslovanju i nema kompanija zavedenih na njeno ime, istakli su oni.

-Misuštin je bio “sluga naroda” 20 od poslednje 22 godine. Zašto je onda toliko prokleto bogat? – naveo je Navaljni u izveštaju.

Mihail Mišustin

AP

Mihail Mišustin , Foto: AP

 

Poput Putina, i Mišustin uživa u hokeju na ledu i član je odbora moskovskog hokejaškog kluba CSKA i Ruske hokejaške federacije. Inženjer po struci, Mišustin je ušao u poresku službu 1998. i pet godina radio kao zamenik ruskog ministra za porez, od 1999-2004.

Stručnjaci za tržište kažu da mu je njegovo iskustvo u tehnološkom sektoru donelo uspeh u uvođenju poreskog sistema u Rusiji u digitalno doba. Plaćanje je pojednostavljenjo i za firme i za pojedince, a uglavnom se obavlja onlajn. Digitalizacija je takođe dovela do pada izbegavanja plaćanja poreza i smanjenja udela sive ekonomija, te su mnoga mala i srednja preduzeća počela da plaćaju porez.

Mišustin je prošle godine za ruske medije rekao da ne teži povratku u privatni sektor.

- Ali, ako sudbina izabere drugačiji put za mene radiću na inovacijama, sa novim tehnologijama, u istom polju u kojem sam uvek radio – transformacija povezana sa digitalnom ekonomijom – rekao je on za “Vedomosti”.

Mihail Mišustin

AP

Mihail Mišustin, Foto: AP

 

Mihail Mišustin rođen je 1966. u porodici oca rusko-jevrejskog porekla i majke Ruskinje. Diplomirao je inženjerstvo na Moskovskom državnom tehnološkom univerzitetu Stankin 1989, a 1992. je tu završio i postdiplomske studije. Po diplomiranju počeo je da radi kao direktor test laboratorije, a potom i šef odbora Međunarodnog kompjuterskog kluba, neprofitne organizacije. Mišustin se 1998 priključio državnoj službi, kao asistent za informacione sisteme za računovodstvo i kontrolu poreskih uplata, a 2010. je postao šef Federalne poreske uprave.

Na toj poziciji Mišustin je objavio rat “prljavim podacima” i počeo da radi na poboljšanju poreskog sistema, uključujući primenu novih standarda – poput produženja radnog vremena inspekcija. Pet godina otkako je postao šef, počeo je sa radom Federalni kontakt centar. Tokom tog perioda poreska služba je kritikovana zbog preterano strogog pristupa biznisu, ali je Mišustin odbio te optužbe, ukazujući da je došlo do značajnog smanjenja broja inspekcija.

S njegovim dolaskom, Federalna poreska uprava je promenila svoj pristup organizaciji kontrola, sa fokusom na analitički rad i kao rezultat toga broj terenskih poreskih revizija se naglo smanjio, dok se njihova efikasnost povećala.

Mišustina je Putin imenovao za premijera nakon što se sa funkcije povukao Dmitrij Medvedev, kao i ruska vlada. Državna Duma zakazala je sastanak o njegovom imenovanju za 16 januar.

Mišustin je oženjen i ima tri sina.