Emanuel Makron
Profimedia
Emanuel Makron

Profimedia

Emanuel Makron, Foto: Profimedia

Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta "U marš!", koji, prema anketama, sigurno ulazi u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, bivši je bankar koji se nikada dosad nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik sadašnjem predsedniku Fransoa Olandu i potom ministar ekonomije.

Na poziciji ministra, Makron (39) je ukinuo propise koji su do tada važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom, navodi Bi-Bi-Si.

Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u levom krilu partije suprostavili.

Makron ima plan o javnim investicijama vredan 50 milijardi evra koji bi obuhvatio obuku za posao, prelazak sa uglja kao energetskog izvora na obnovljive izvore energije i modernizaciju infrastrukture.

Žan-Mari Le Pen: Makron je 'misteriozni kandidat'

Žan-Mari Le Pen, otac Marin Le Pen koja se kao kandidatkinja krajnje desnice, prema prvim delimičnim rezultatima, kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, opisao je večeras njenog glavnog takmaca Emanuela Makrona kao "misterioznog kandidata", javljaju francuski mediji.

"Pravi kandidat sistema je Emanuel Makron, koji je bio ministar Fransoa Olanda i Manuela Valsa", rekao je Žan-Mari Le Pen za francusku televiziju BFM.

On je kandidata za predsednika Francuske opisao kao "misterioznog kandidata koji postiže uspeh onako maskiran i nasmejan".

I Žan-Mari Le Pen, bivši predsednik stranke Nacionalni front je, kao i njegova ćerka, svojevremeno ušao u drugi krug predsedničkih izbora 2002. godine, a sa Marin, inače, ima nesuglasice zbog stavova, zbog čega je i isključen iz stranke.

Takođe predviđa značajna smanjenja poreza za korporacije i i više prostora za kompanije u pregovorima o 35-časovnoj radnoj nedelji.

Namerava da smanji stopu nezaposlenosti sa sadašnjih 9,7 na sedam odsto, ali i da zabrani upotrebu mobilnih telefona u školama za mlađe od 15 godina.

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svetu". 

Makron bi bio najmlađi predsednik Francuske posle Napoleona

Nezavisni centristički kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj, 39-godišnji Emanuel Makron, bio bi najmlađi predsednik Francuske posle Luj-Napoleona Bonaparte, navodi danas AFP.

Napoleon je imao 40 godina kada je došao na vlast 1848, podseća francuska agencija.

Istovremeno, AP primećuje da, prvi put u modernoj istoriji Francuske, u drug krug predsedničkih izbora ulazi kandidat koji na izborima ne učestvuje kao predstavnik nijedne velike partije.