SAD
Tanjug/AP
SAD

Tanjug/AP

SAD, Foto: Tanjug/AP

"Naravno, sada kada gledam televizijske emisije, često se pominje moje ime i vidim ljude koje prepoznajem, sa kojima sam se sastajao i koje znam... To je njihovo mišljenje, posebno stavovi koje su izneli pod zakletvom. Imam svoju istinu i znam ono što znam", rekao je Jermak magazinu "Tajm".

Jermak, čije se ime na desetine puta ponavlja u svedočenjima u vezi sa opozivom Donalda Trampa, učestvovao je na velikom broju sastanaka koji su u centru pažnje ovog procesa, preneo je RTS.

Savetnik ukrajinskog predsednika je, takođe, doveo u pitanje valjanost svedočenja američkog ambasadora pri EU Gordona Sodlanda, koji tvrdi da je Jermaku u četiri oka rekao da "američka pomoć neće biti nastavljena" dok Ukrajina ne objavi početak istrage o dva slučaja u koja su navodno umešani Trampovi politički rivali.

Demokrate u Predstavnickom domu Kongresa SAD predstavile su u utorak zvanične optužbe za impičment Donalda Trampa, čime će se ubrzati važno glasanje o tome da li će američki predsednik biti opozvan.

Donald Tramp, NATO

Tanjug/AP

Donald Tramp, NATO, Foto: Tanjug/AP

Trampov odgovor na sve to je da je počeo "lov na veštice".

Sodland je svedočio o događajima koji su pratili sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i potpredsednika SAD Majka Pensa početkom septembra u Varšavi.

"Rekao sam gospodinu Jermaku da verujem da neće doći do nastavka pomoći sve dok Ukrajina ne preduzme neku vrstu akcije o stvarima o kojima smo nedeljama razgovarali", svedočio je Sodland.

Dva slučaja o kojima američki ambasador govori su tvrdnja da je Ukrajina pomogla kampanju Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. godine i rasvetljavanje uloge Hantera Bajdena u ukrajinskom "Burisma holdingu" u vreme dok je njegov otac Džozef Bajden bio drugi čovek Bele kuće.

Jermak, pak, ima sasvim drugačije sećanje o tim događajima.

"Gordon i ja nikada nismo ostali nasamo. Dok sam izlazio, naleteli smo jedan na drugog u hodniku kod lifta. I sećam se, a sa mojim pamćenjem je sve u redu, da smo razgovarali kako je sastanak dobro protekao. To je sve o čemu smo pričali", rekao je Jermak.

Odgovarajuci na tvrdnje ukrajinskog savetnika, Sondlandov advokat je rekao da "ambasador ostaje pri ranijoj izjavi i da neće dalje komentarisati".

Sodlandove izjave donekle su se menjale kako je vreme prolazilo, piše "Tajm", navodeći da je on u oktobru rekao da nije znao ništa o uslovljavanju pomoći Ukrajini, ali je mesec dana kasnije izneo detalje razgovora sa Jermakom.