Ukrajina, Donbas
EPA
Ukrajina, Donbas

EPA

Foto: EPA

Konflikt na granici dve države počelo je jutros. U njemu učestvuje oko 150 građana. Najmanje jedna osoba je poginula, dok je nekoliko povređeno. Vlasti dve države optužuju jedni druge za početak sukoba i šalju dodatne snage na granicu.

Kako su saopštili u Biškeku, povod je bio pokušaj tadžikistanske strane da da postave kamere za nadzor na stubove dalekovoda. Kirgizi su se usprotivili i počeli da seku stub., a zatim su građani jedni druge počeli da gađaju kamanjem. Tokom noći sukob je eskalirao, počela je i pucnjava.

Državni komitet za nacionalnu bezbednost Tadžikistana saopštili su da je incident rezultat podstrekavanja građana Kirgistana na čelu sa predsednikom regiona Batken, Orazovim Akilbekom.

Region periodično postaje zonom konflikta, glavni razlog – nepodeljeno područje, gde je nemoguće odrediti, kuda prolazi granica između Kirgistana i Tadžikistana. Pogranična služba Kirgizije saopštila je ranije dans da je na granici sa Tadžikistanom došlo do razmene vatre između vojnih jedinica.

-Započela je pucnjava između vojnih jedinica dveju strana. Prema preliminarnim podacima, tadžikistanska strana utvrđuje položaje minobacačkih odreda-, saopštila je pres služba graničara.

Osim toga, pogranična služba Kirgizije optužila je tadžikistanske graničare da „provociraju civilno stanovništvo na krvoproliće“, a takođe navela da su odgovorni za moguće žrtve.

Takođe se dodaje da se sukob na delu Batken na granici između dve zemlje dogodio, jer su predstavnici tadžikistanske strane pokušali da postave kamere za nadzor na stubove dalekovoda. Kirgizi su se usprotivili i počeli da seku stub.

Posle toga su učesnici sukoba počeli da se gađaju kamenjem. U četvrtak uveče sukob je eskalirao, započela je pucnjava. Kasnije je Državni komitet za nacionalnu bezbednost Kirgizije saopštio o pucnjavi na granici vojnih jedinica dve države, optuživši tadžikistansku stranu za postavljanje položaja za minobacače. U pucnjavi je teško ranjeno troje državljana Tadžikistana, povređeno je 16 Kirgiza, a jedan je ubijen.