Kipar
Profimedia.rs
Kipar

Profimedia.rs

Kipar, Foto: Profimedia.rs

Navodi se da je ovaj predlog, kojim je prosleđen putem EU, stigao nakon upozorenja Brisela na račun Turske.

Rojters je u četvrtak imao uvid u nacrt saopštenja u kojem se navodi da će Evropska unija na određeno vreme obustaviti razgovore na visokom nivou s Ankarom, kao i pregovore o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, a zamrznuće i finansijska sredstva namenjena Turskoj za narednu godinu, zbog ilegalnog bušenja morskog dna u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra.

Pročitajte još:

U nacrtu saopštenja se dodaje da će o zajedničkoj odluci EU, čija konačna verzija može da bude u međuvremenu izmenjena, raspravljati izaslanici država članica Unije na sastanku u Briselu, sa ciljem da saopštenje bude usvojeno u ponedeljak kada se budu sastali ministri spoljnih poslova zemalja evropskog bloka.

Grčka protest

Tanjug/AP

Grčka protest, Foto: Tanjug/AP

- U svetlu kontinuiranih i novih ilegalnih aktivnosti Turske vezanih za bušenje, (EU) da suspenduje pregovore o Sveobuhvatnom sporazumu o vazdušnom saobraćaju i slaže se da do daljnjeg ne održava sastanke dijaloga koji se vode na visokom nivou - piše u saopštenju.

Navijači Turske

Profimedia

Navijači Turske , Foto: Profimedia

U njemu dalje stoji da "Savet (EU) podržava predlog (Evropske) komisije za smanjenje predpristupne pomoći za Tursku za 2020. godinu i poziva Evropsku investicionu banku da ponovo razmotri davanje pozajmica uz Turskoj, pre svega kada je u pitanju zaduživanje (turske) države na tržištu hartija od vrednosti".

Takođe se navodi da će EU biti spremna na uvođenje još restriktivnijih mera ukoliko Turska nastavi sa bušenjem.