Raketa
prinstskrin
Raketa, Foto: prinstskrin

* Kina velikom paradom obeležila 70 godina od postojanja

* Predstavili su raketu koja je najjača na planeti

* Do Amerike stiže za pola sata

DF-41

Najviše pažnje privukla je balistička raketa DF-41, koja je, prema nekim tvrdnjama, najjača raketa na planeti.

 

Kako je pisao CNN, njen razvoj počeo je još 1997. godine, i bilo je glasina da će biti prikazana na paradama 2015. i 2017, ali je ipak sve do sada držala u tajnosti.

Raketu su kineski vojni stručnjaci okarakterisali kao poruku koja se šalje svetu - Kina ima dovoljnu nuklearnu snagu da odgovori na ucenu iz bilo koje zemlje.

 

Posle Bulave i Sarmata Sjedinjene Države najviše strahuju od ove rakete. Spremna da gađa Vašington!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 30.09.2019. 16:55 Vežba raketnih snaga Topolj M, balistička raketa, Foto: Printscreen Twitter Rusija je testirala interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) Topolj-M iz kosmodroma Pleseck na severu zemlje na cilj u Kamčatki na ruskom Dalekom istoku saopštila je danas pres kancelarija ruskog Ministarstva odbrane. AUTOR: ALO.rs/Tanjug/A.M.

Ova raketa ima domet više od 14.000 kilometara i može nositi oko 10 bojevih glava, koje mogu pogoditi cilj bilo gde na zemlji. Sa ovim dometom, DF-41 je postala raketa sa najdužim dometom na svetu, premašivši tako američki LGM-30 Minuteman, čiji je domet 13.000 kilometara, prenosi "Global times". Ima pogon na čvrsto gorivo, kao i ruske rakete, što joj omogućava brže postavljanje i lansiranje.

 

Tamošnji zvaničnici naveli su i da bi, u slučaju ispaljivanja, do Amerike, mogla stići za samo pola sata. Kineski nuklearni eksperti nazvali su DF-41 kao nuklearno oružje četvrte generacije, čija je tehnologija takva da tokom testiranja nije bilo grešaka.

PROČITAJTE JOŠ: