Rusija bombarodvanje rakete
Printscreen youtube
Rusija bombarodvanje rakete

Printscreen youtube

Rusija bombarodvanje rakete, Foto: Printscreen youtube

„U savremenom svetu ako zemlja ima strateške nuklearne snage, onda se ona smatra hegemonom. Zato te snage nazivaju i ’tajnom za obezbeđivanje mira‘“, piše „Sohu“.

Vašington i dalje strahuje od Rusije, uprkos raspadu Sovjetskog Saveza i višestrukom smanjenju njenog odbrambenog budžeta, piše autor teksta. Prema njegovim rečima, ruske strateške nuklearne snage još su u punoj borbenoj gotovosti, što primorava Amerikance da budu u pripravnosti.

Rusija je 1991. godine dobila 70 odsto strateških nuklearnih snaga bivšeg SSSR-a, pa je uvek imala kopnena, morska i vazdušna sredstva za izvođenje strateških napada, podseća list.

„Rusija je jedina zemlja na svetu, osim Sjedinjenih Američkih Država, koja ima takve mogućnosti“, ističe se u članku. Dominantnu ulogu u ruskoj „nuklearnoj trijadi“ igraju rakete kopnenog baziranja koje su u stalnoj borbenoj gotovosti od vremena Hladnog rata, dodaje autor.

Odluka Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom razoružanju, uključujući i iz najvažnijeg Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, izvršila je snažan strateški pritisak na Rusiju, konstatuje list. Međutim, Moskva je svojim vojnim vežbama „Grom 2019“ celom svetu jasno stavila do znanja da će joj narednih godina njenu bezbednost garantovati strateške nuklearne snage.

Autor teksta pak smatra da se neće dogoditi neka nova trka u naoružanju, slična onoj koja vođena bila između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država.

„Ruska vojska može da poboljša svoje jače strane, konkretno strateške nuklearne snage, i da osigura pouzdanost kontraudara. Na taj način se narednih decenija Sjedinjene Američke Države neće usuditi ni da bace pogled prema Rusiji“, zaključuje on.

Početkom godine, Vašington je objavio saopštenje o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje Sporazuma. Moskva odbacuje sve optužbe. Početkom jula, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o prekidu Sporazuma, a Sporazum je prestao da važi 2. avgusta.

Vežbe „Grom 2019“ održane su od 15. do 17. oktobra, a u njima je učestvovalo oko 12.000 vojnika, kao i 213 strateških lansera, 105 letelica, uključujući pet strateških nosača raketa, do 15 brodova, pet podmornica, 310 jedinica bojne i specijalne tehnike.

Kako je rekao vršilac dužnosti načelnika glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije, general-major Jevgenij Iljin, vežbe su imale čisto defanzivni karakter i nisu bile usmerene protiv drugih država.