Korona, Srbija
Vladimir Marković; Alo!
Korona, Srbija

Vladimir Marković; Alo!

Foto: Vladimir Marković; Alo!

Iako je Kina prva prijavila slučajeve zaraze, to ne znači nužno da virus potiče iz Kine, ističu tamošnji naučnici. Potraga za izvorima epidemije i dalje traje, i taj bi proces mogao uključiti više zemalja i regija, poručuju Kinezi.

Gotovo godinu od izbijanja epidemije koronavirusa u Vuhanu Kina se trudi promeni negativni narativ, sugerišući da to što je koronavirus prvi put otkriven u Kini, ne znači da je tamo i nastao.

Kineski naučnici i i mediji pokušavaju da zaštite reputaciju zemlje, narušenu time što je sa njenog tla krenula pandemija koja je do danas zarazila 60 miliona ljudi širom sveta i rezultirala s gotovo 1,5 miliona mrtvih.

Nakon što je vrlo uspešno zaustavila širenje epidemije unutar svojih granica, Kina pomaže drugima, šalje pomoć u razne delove sveta i ulaže u razvoj vakcina.

Kineski mediji intenzivno izveštavaju o otkriću koronavirusa na pakovanjima smrznute hrane uvezene iz inostranstva, piše britanski Guardian u svom nedeljnom izdanju, a prenosi jutarnji.hr.

Na novinarsko pitanje o tome, portparol ministarstva spoljnih poslova odgovorio je samo da je važno napraviti razliku između toga gde je COVID-19 prvi put otkriven i gde je preskočio barijeru između živih vrsta i prvi put zarazio čoveka.

Službeni kineski dnevni list Renmin Ribao (ili People’s Daily na engleskom) objavio je prošle nedelje da svi raspoloživi dokazi ukazuju na to da epidemija nije počela u Vuhanu. Kineski mediji koncentrišući se na moguće slučajeve zaraze van kineskih granica pre decembra 2019. godine.

Indijski potkontinent

Kineski naučnici poslali su u ugledni naučni časopis Lancet studiju u kojoj tvrde da je prva zaraza koronavirusom izbila ne u Vuhanu nego na indijskom potkontinentu.

No zapadnim stručnjacima ne čine se uverljivim teze da je virus korone negde drugde prešao prvi put s čoveka na čoveka. Jedan od zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majkl Rajan rekao je prošle nedelje da je reč o vrlo spekulativnoj tezi da zaraza nije izbila baš u Kini.

Iz perspektive javnog zdravstva jasno je da istraga treba krenuti tamo gde je zabeležen prvi slučaj da je čovek zaražen, poručio je Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi.

Zabrana pristupa

Zapadnjaci odbacuju kineske argumente da su na pakovanju hrane uvezene u Kinu pronašli tragove koronavirusa. Reč je o vrlo malim količinama virusa koji nose vrlo nizak rizik moguće zaraze.

To što su kineski stručnjaci dobili pozitivne testove ne znači da je nužno reč o zaraznom virusu, dovoljno je da je deo virusa pronađen na pakovanju da test reaguje pozitivno, tumači Endru Pekosz sa Blumbergovog fakulteta za javno zdravstvo s američkog Univerziteta Džons Hopkins.

Kina teško prihvata da je se smatra odgovornom za početak pandemije. Poslednji meseci pokazali su kakav katastrofalni uticaj pandemija ima na ugled Kine u međunarodnoj javnosti, i to je Kinezima teško da prihvate, kaže Endu Smol, stručnjak za Kinu na američkom institutu German Maršal Fand.

Za domaću javnost, Peking insistira na velikom uspehu u iskorenjivanju zaraze i povratku gotovo sasvim normalnom životu.

Na globalnom planu Kina pokušava da pokrene sumnju u poreklo virusa i tako uticati na deo međunarodne javnosti koji bi mogao da joj bude naklonjen.

Pročitajte još: