POČEO NOVI "HLADNI RAT" Kina upozorila na potez Amerike koji menja sve!

Ako se sve ovako obistini, više neće biti u domenu teorije, a posebno ne smešno.

kina amerika
kina amerika, Foto: Shutterstock

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Li rekao je u nedelju da bi Sjedinjene Države „trebale da odustanu od svog željnog razmišljanja o promeni Kine“ i da izbegnu dovođenje dveju zemalja u „novi hladni rat“.

- Kina nema nameru da menja Sjedinjene Države. Vreme je da Sjedinjene Države odustanu od poželjnog razmišljanja o promeni Kine i zaustavljanju 1,4 milijarde ljudi u njihovom istorijskom maršu ka modernizaciji - rekao je on, prenosi "Washington post".

Odnos između Sjedinjenih Država i Kine već je neko vreme zategnut. Predsednik Tramp kritikovao je Peking zbog trgovinske neravnoteže i izbijanja koronavirusa. Glavni čovek SAD je nedavno rekao da bi mogao u potpunosti prekinuti američko finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog ugodnih veza s Pekingom.

Bela kuća je insistirala na tome da je Peking u decembru "smanjio pretnju" virusa, što je dovelo do epidemije. Kina je negirala optužbe i optužila Trampa da preuzme odgovornost.

kina, Amerika, vojska, rat
kina, Amerika, vojska, rat, Foto: Printscreen youtube

"Post" je istakao da je portparol Venga podrazumevao da su američke trupe podmetnule virus u Vuhanu.

Stjuart Varnej, voditelj "Fox Buisness", rekao je prošle nedelje da veruje da je "hladni rat" između dve zemlje već počeo. Ukazao je na potez Kine da nameće zakonodavstvo o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo nazvao je predlog „tačkom smrti za visok stepen autonomije“ koju je Peking obećao bivšoj britanskoj koloniji kada je vraćena u Kinu 1997. godine.

- Trudimo se da izađemo iz ekonomske katastrofe. Ali destrukcijska borba sa Kinom nas je potisnula.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi