Si Đinping
Tanjug/AP
Si Đinping

Tanjug/AP

Si Đinping, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas čestitku predsednika Narodne Republike Kine Si Ðinpinga, povodom Dana državnosti Srbije, u kojoj se, uz čestitke i najbolje želje Vučiću i prijateljskom srpskom narodu, ističe da su, uz zajedničke napore obe strane, kinesko-srpski odnosi u "punom zamahu procvata".

"Poslednjih godina, pod Vašim rukovodstvom, Srbija neprekidno postiže nove rezultate u izgradnji države, stabilno napreduje strategija reindustrijalizacije, razvoj ekonomije se ubrzava, standard života naroda se podiže", piše u čestitki kineskog lidera.

Si Ðinping, dalje, konstatuje da su "važni projekti o kojima smo se zajedno dogovorili već postigli pozitivne napretke".

"Međusobno političko poverenje se učvršćuje, međusobno se čvrsto podržavamo oko vitalnih interesa i važnih pitanja. Nedavno ste izrazili saosećanje i podršku borbi Kine sa korona virusom novog tipa, što je još jednom pokazalo čelično prijateljstvo zajedničke sudbine dve zemlje", piše u čestitki predsednika Kine.

Si Ðinping navodi i da pridaje veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije i da je spreman da zajedno sa Vučićem, uz vođstvo zajedničke izgradnje inicijative Pojas i put i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, podigne "sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo".

"Očekujem da se ponovo sretnem sa Vama u aprilu ove godine, da zajedno diskutujemo o razvoju kinesko-srpskih odnosa i saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Želim vašoj zemlji puno prosperiteta, a narodu sreću i blagostanje", navodi se u čestitki predsednika Si Ðinpinga.