Donald Tramp
PrintscreenYoutube
Donald Tramp

Printscreen youtube

Donald Tramp, Foto: Printscreen youtube

„SAD bi trebalo istog trenutka da obustave sva mešanja u pitanja Hongkonga, ukoliko se to nastavi, Kina je spremna da preduzme sve neophodne kontramere“, istakao je on.

Lijan je takođe rekao i da SAD na taj način nastavljaju da se na najgrublji način mešaju u unutrašnja pitanja Kine, te je pozvao Vašington da obustavi sve „političke manipulacije“.

Istovremeno, kineski diplomata pozvao je i sve druge zemlje da se takođe suzdrže od mešanja u pitanje Honkonga i da poštuju suverenitet Kine.

Podsetimo, prethodno je američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio Kongresu da Hongkong više nema autonomiju u okviru Kine, što je bilo obećano 1997. godine, kada je Velika Britanija predala tu teritoriju kineskim vlastima.

U specijalnom saopštenju šef Stejt departmenta je istakao da je „katastrofalna odluka Pekinga poslednji u nizu koraka, koji u korenu podrivaju autonomiju i slobodu Hongkonga, kao i obećanja koje je Kina dala narodu Hongkonga u skladu sa kinesko-britanskom Zajedničkom deklaracijom, međunarodnim sporazumom koji je potpisao UN“.