Kim Džong Un
Profimedia
Kim Džong Un

Profimedia

Kim Džong Un, Foto: Profimedia

CNN javlja da je u posedu novih satelitskih snimaka koje otkrivaju da je Severna Koreja značajno proširila svoju raketnu bazu smeštenu u planinskom području u unutrašnjosti zemlje što je još jedan dokaz da diplomatski razgovori s SAD-om nisu napravili gotovo ništa po pitanju zaustavljanja u njegovom naumu da pokrene masovnu proizvodnju i pozicioniranje nuklearnih bojevih glava.

Ove satelitske snimke potvrđuju nastavak aktivnosti u raketnoj bazi koja je, sasvim očito, napredovala otkako su pre pet meseci počeli razgovori između Vašingtona i Pjongjanga.

Stručnjaci s Instituta "Middlebury" u Montereju tvrde i kako se svega 11 kilometara od ove od pre poznate raketne baze izgradilo novo postrojenje o kojem do sad nisu imali nikakvih saznanja. Ostaje nejasno da li stara baza i novo postrojenje deluju posebno ili su u nekakvom suodnosu.

"Radovi na prethodno nepoznatoj lokaciji su nastavljeni i nakon singapurskog samita između Trampa i Kima. Štagod Kim rekao o svojim nastojanjima za denuklearizacijom, očito je da Severna Koreja nastavlja s proizvodnjom nuklearnih bojevih glava”, rekao je Džefri Luis, viši analitičar s Instituta Middlebury.

Pročitajte još:

Iako su već ranije u sličnim situacijama rekli kako nisu iznenađeni razvojem događaja, američki visoki zvaničnici nisu davali komentare na ova nova saznanja.

"Vrlo pomno motrimo Severnu Koreju i nastavljamo s diplomatskim procesom. O obaveštajnim poslovima nećemo govoriti”, rekao je za CNN portparol Pentagona, pukovnik Kris Logan.

Komentari (3)

Stefan

09.12.2018 22:04

Neka neko i amere namagarči, dosta su oni ceo svet

AcoK

09.12.2018 22:27

Ako ti kaže CNN onda je 100% istina, poznati su po tome

Tea

10.12.2018 00:49

Tako su i sipci namagarcili Mila, pa mu vesaju zastave gde hoce a uzet CE mu teritorije koliko hoce i kada hoce!