Kim Džon-Un i Kim Jo-Jong
Printscreen / Youtube

 

Kim Džon-Un i Kim Jo-Jong

Printscreen / Youtube

Kim Džon-Un i Kim Jo-Jong, Foto: Printscreen / Youtube

Naslednik? 

Severna Koreja i dalje ublažava spekulacije o zdravlju svog trenutnog lidera Kim Džong-una-a od njegovog višestrukog nestanka iz očiju javnosti.

Prošlog meseca se verovalo da je diktator umro tokom pokušaja operacije srca kada je hirurg imao „drhtave ruke“. Ali Kim Džong-un se navodno ponovo pojavio 1. maja, na ceremoniji otvaranja nove fabrike đubriva - prvi put kada je viđen tokom tri nedelje. Vođa je ponovo nestao, pobudivši dalju sumnju da je vladar zatvorene države ili mrtav, "ili na aparatima" ili polako umire u bolnici.

Ova uverenja su samo pojačana njegovim neviđenim odsustvom sa rođendana osnivača Severne Koreje, Kim Il Sung-a, njegovog dede - poznatog kao "Dan sunca". Mnogi su od tada obratili pažnju na sestru lidera Kim Jo-džong, koja bi mogla biti potencijalni naslednik, nakon što je dala niz izjava u ime svog brata.

Ovaj potez, koji je krajnje neobičan za veoma tajnu državu, mogao bi ukazati na to da će ona biti sledeći lider Severne Koreje. Uprkos tome, ne veruje se da je ikad objavila verbalnu javnu najavu - razlog za to mogao bi biti ukorenjen u tradiciju i komplikovane igre koje su igrali prošli diktatori.

Kim jo

Printscreen

Kim jo, Foto: Printscreen

Jedine informacije prikupljene o Kimu i onima u državi potiču sa satelitskih snimaka, izjava prebega i snažno cenzuriranih saopštenja za javnost koje je distribuirala nacija.

Smatra se da je Kim Jo-džong najmlađa ćerka sada već preminulog lidera države Kim Džong-il, treće dete njegove druge supruge.

Čak je i njena starost dovedena u pitanje, a američka ministarstva finansija navodi godinu rođenja kao 1989., a Južna Koreja tvrdi da je to 1987. - detalj koji tajna država nije razjasnila.

Administracija Donalda Trampa je ovjavila ovu godinu rođenja nakon što je 2017. Kimova sestra bila na crnoj listi zbog "teških kršenja ljudskih prava", zajedno sa drugima iz Severne Koreje.

Otkako je Kim Jo-džong prvi put nastupila 2011. godine, kada je viđena kako stoji pored brata, mnogi spekulišu o njenom životu.

Veruje se da se školovala u Švajcarskoj, isto kao i Kim Džong-un, gde je možda studirala računarske nauke.

Od tada je viđena nekoliko puta sa vođom i primetila je da je počašćena identičnim nakitom i imanjem - što bi moglo značiti njeno ravnopravno stanje u režimu.

Kim Jo-džong je rukovodila Odjelom za propagandu i agitaciju od 2014. godine, što je najvažnija uloga u naciji.

Vladina propaganda proizvodi materijal kako bi se osiguralo da stanovništvo i dalje obožava svog vođu i oblikuje narativ o svojim legendarnim mitovima koji stoje iza njih.

Nekoliko poznatih tvrdnji o osnivaču Severne Koreje Kim Il-sungu uključivalo je da je mogao da „komanduje nebom i zemljom“, „pretvorio je borove iglice u mete“ i „zrno peska u pirinač“.

Pod vladavinom tog vođe, istu ulogu u propagandi imao je i Kim Jo-džonin otac, Kim Džong-il, koji je taj položaj iskoristio da uzurpira prava dva starija braća i sestre.

Kris Mikul, autor knjige „Moji najdraži diktatori“ iz 2019. godine, objasnio je da, iako „niko“ nije računao na Kim Džong-ila tokom nadmetanja, lukavo ih je zaobišao očuvanjem ostavštine svog oca.

Napisao je: "Pokazao bi se najodanijim sledbenikom svog oca u zemlji i glavnim tumačem svoje misli."

Ova misao je popularizovana kada je predstavljala naciju na Zimskim olimpijskim igrama 2018. i pohvalila Donalda Trampa u ime države.

Prošlog meseca je takođe osudila Južnu Koreju zbog "uplašenog psećeg lajanja", nakon što su optuženi da je izveo vojnu vežbu.

U pisanoj izjavi ona je divljački odbacila zabrinutosti: "Takve neskladne tvrdnje i postupci ... samo povećavaju naše nepoverenje, mržnju i prezir prema južnoj strani u celini."