Barselona
Tanjug/AP
Barselona

Tanjug/AP

Barselona, Foto: Tanjug/AP

Za sada nisu poznati drugi detalji, preneo je Rojters.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je novinarima juče da je planirao da pošalje pojačanje u Barselonu kako bi održao red u gradu i omogućio policiji koja je već tamo da predahne.

Tuče sa policijom 

Petog dana zaredom u Barseloni je došlo do sukoba policije i deomonstranata zbog odluke španskog suda da izrekne zatvorske kazne devetorici lidera pokreta za osamostaljenje regiona.

Demonstranti su bacali kamenice i konzerve na policajce i zapalili kante za smeće na jednom od glavnih bulevara, preneo je "Rojters". Kako navodi list "Pais", pojedinci su testerama sekli saobraćajne znakove.

PROČITAJ JOŠ:

Na hiljade njih mahali su katalonskim zastavama i uzvikivali "Sloboda za političke zatvorenike".

Na više mesta zapaljena je vatra, a gradom se čuju sirene i pucnjava. U pitanju su gumeni meci, koje je španska policija ispalila ka demonstrantima.

Barselona

Tanjug/AP

Barselona, Foto: Tanjug/AP

Zbog nereda izazvanih u aveniji Lajetana uhapšeno je desetoro, od kojih je četvoro osuđeno prekršajno.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je odobrilo slanje policijskog pojačanja na periferiju Baršelone. Za sada nisu poznati drugi detalji, preneo je Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izjavio je novinarima da je planirao da pošalje pojačanje u Barselonu kako bi održao red u gradu i omogućio policiji koja je već tamo da predahne.

Barselona

Tanjug/AP

Barselona, Foto: Tanjug/AP

Demonstracije u Barseloni traju od ponedeljka, a za danas je objavljen i generalni štrajk širom Katalonije. Uprava policije objavila je na Tviteru da se u glavnom gradu Katalonije okupilo 525.000 ljudi.

Pre dva dana telefonom me pozvao Lavrov - Zlatno doba je prošlo!

Zlatno doba za Prištinu je prošlo, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a na opasku kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Zajednica srpskih opština "mrtvo slovo na papiru" odgovara da je "takozvana nezavisnost Kosova mrtvo slovo na papiru".

Putevi koji vode ka gradu bili su prepuni ljudi koji su došli iz celog regiona kako bi se pridružili masovnom protestu zbog odluke španskog Vrhovnnog suda o zatvorskim kaznama.

Barselona

Tanjug/AP

Barselona, Foto: Tanjug/AP

Nekoliko glavnih ulica u Barseloni je zatvoreno za saobraćaj zbog današnjih demonstracija, dok su regionalni vozovi i gradski metro radili po redukovanom redu vožnje.

Obeležje Barselone, katedrala Sagrada familia, danas je zatvorena, a fudbalski meč između Barselone i Real Madrida, koji je trebalo da se održi 26. oktobra, odložen je iz bezbednosnih razloga.

BONUS VIDEO: