Putin i Tramp
AP/Hau Dinh
Putin i Tramp

AP/Hau Dinh

Putin i Tramp, Foto: AP/Hau Dinh

Trampov državni sekretar Majk Pompeo, koji danas stiže u Rusiju, donosi Vladimiru Putinu ponudu američkog predsednika za veliko pomirenje i podelu interesnih sfera u svetu. Ona, u najkraćem, glasi: "Tebi Ukrajina i Sirija, meni Srbija i Venecuela."

Pompeo, čovek od najvećeg poverenja Donalda Trampa, danas će razgovarati s ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, a onda dan kasnije u Sočiju sa Putinom. Na stolu, kažu dobro obaveštene diplomate, naći će se paket koji bi mogao ozbiljno da izmeni političku mapu sveta.

OPAKE BORBE PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE Ruski specijalci rešili da počiste teroriste u Siriji! Najžešći sukob u pustinji pokrajine Deir ez Zor! (VIDEO)

Tramp bi tako Rusiji prepustio uticaj nad Ukrajinom, koja je Moskvi strateški izuzetno važna. To bi u praksi značilo da Moskva zadržava Krim i da će na istoku Ukrajine (Donjeck i ostala mesta koja su sada pod kontrolom proruskih snaga) biti uspostavljena neka zona nad kojom Ukrajina neće imati kontrolu iako će možda formalno biti u sastavu te zemlje. U ovom paketu Putin bi zadržao i punu kontrolu nad Sirijom, a moguće je da bi se Moskvi omogućio i presudan uticaj nad Iranom.

POD KIŠOBRAN

S druge strane, Srbija je trenutno kao ostrvo na Balkanu, okružena sve samim NATO zemljama i američkim velikim saveznicima (Grčka, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija...), pa je Trampu u najvećem interesu da Amerika zaokruži kompletan ovaj prostor kao svoju interesnu sferu.

EPICENTAR NA DUBINI OD 37 KILOMETARA Jak zemljotres pogodio Panamu!

- Balkan je trenutno linija na kojoj se sučeljavaju ruski i američki uticaji. Tu su Srbija i Republika Srpska, koje u Vašingtonu doživljavaju kao ruske saveznike, i Trampovi stratezi bi bili veoma srećni kada bi i njih mogli da uvuku pod svoj kišobran bez obzira da li to podrazumevalo ulazak u NATO ili ne - ističe jedna od sagovornika Srpskog telegrafa, ističući da je Vašingtonu posebno važna i Venecuela.

Nikolas Maduro

EPA/Miraflores Press Handout

Nikolas Maduro, Foto: EPA/Miraflores Press Handout

Zaokret Vašingtona po pitanju Ukrajine

1. Povučena američka ambasadorka u toj zemlji Meri Jovanović, inače srpskog porekla, koja je godinama osvedočeni borac protiv Putina. To su Trampovi protivnici - Hilarine demokrate - najoštrije osudili i označili kao dokaz da on dogovara nešto s Putinom

2. Saopštenje koje je Stejt department izdao nakon presude za državni udar u Crnoj Gori, u kom se teško optužuje Rusija, povučeno je odmah i izbrisano sa sajta po ličnom Pompeovom naređenju

3. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani otkazao posetu Ukrajini i razgovor sa novim predsednikom Zelenskim

4. Pompeo otkazao susret s Angelom Merkel prošle sedmice, a onda najavio posetu Rusiji. Poznato je da je Merkelova veliki zagovornik teritorijalne celovitosti Ukrajine i ne propušta priliku da oštro osudi rusko mešanje u toj zemlji. Insistira i na vraćanju istočnog dela Ukrajine pod punu kontrolu Kijeva

Majk Pompeo

EPA/Michael Reynolds

Majk Pompeo, Foto: EPA/Michael Reynolds

Trampova ponuda, kako još naglašavaju naši sagovornici, odnosi se na podelu interesnih sfera u svetu i neće uticati na rešavanje kosovskog pitanja, za koje Amerikanci već imaju spreman plan po modelu sporazuma Izrael-Palestina, o čemu je Srpski telegraf pisao u prethodnom broju i za koji je svakako predviđeno da se s njim saglasi i Rusija i da učestvuje u njegovom potpisivanju kao garant.

Kako su nam sugerisali sagovornici iz diplomatskih krugova, da se nešto sprema i da je Vašington najavio ozbiljan zaokret u odnosima s Rusijom, i to prvo u odnosu na Ukrajinu, vidi se iz svega što se događalo prethodne sedmice (pogledajte u okviru četiri stvari).

AMERIKA RAZVILA TAJNO ORUŽJE Nindža raketa nosi 6 dugih noževa koji se otvaraju pre udara! Prolazi kroz zidove i automobile bez problema! (VIDEO)

Dejan Miletić, direktor Centra za globalizaciju, navodi za da su SAD i Rusija prirodni saveznici u ovakvom globalnom svetu.

Evropu i Balkan delili i Čerčil i Staljin

Britanski premijer Vinston Čerčil otputovao je u oktobru 1944. u Moskvu da bi se sa tadašnjim neprikosnovenim liderom Sovjetskog Saveza Josifom Visarionovičem Staljinom dogovorio o podeli posleratnih interesnih sfera u Evropi i na Balkanu. Razgovor o Balkanu Čerčil je opisao u memoarima.

- Kako ćemo urediti naše odnose na Balkanu - upitao je Staljina.

- Šta vi o tome mislite - uzvratio je sovjetski vođa.

Staljin

Profimedia

Staljin, Foto: Profimedia

Čerčil je zatim istrgao list iz beležnice, na kojem je pored imena balkanskih zemalja (među koje je uvrstio Mađarsku i ispustio Albaniju) zapisao procente uticaja Zapada i SSSR i dodao ga preko stola Staljinu. Mađarska i Jugoslavija su bile podeljene 50:50, Rumunija 90:10 u korist SSSR, Bugarska 75:25, takođe u korist SSSR, dok je Grčka podeljena 90:10 u korist Velike Britanije. Staljin je bacio pogled na Čerčilovu belešku i bez reči je parafirao plavom olovkom, a potom je vratio. Čerčil je zapitao Staljina

- Ne mislite li da bi ovaj papir trebalo spaliti da buduće generacije ne bi rekle da smo cinično odredili sudbinu miliona ljudi?

- Ne. Vi ga sačuvajte - odgovorio je Staljin.

- Nema rešenja krize ni u jednom delu Evrope ukoliko se oni ne dogovore. Činjenica je da je Tramp od početka mandata želeo da uspostavi normalnu komunikaciju sa Rusijom, ali bio je sprečen potezi prethodne administracije i nastojanjima da se dokaže da je njegovo delovanje prorusko. To se, međutim, pokazalo kao netačno i sad on, malo oslobođen pritiska, gleda kako da realizuje svoju agendu u interesu SAD, pre svega.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Orban kod Trampa: Paraf na "Turski tok"

Prema rečima sagovornika, veliki značaj za otopljavanje američko-ruskih odnosa mogla bi da ima i današnja poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Vašingtonu. On će tamo razgovarati sa Trampom, a postoje nagoveštaji da bi Amerikanci mogli da daju saglasnost, koje do sada nije bilo, da gasovod "Turski tok" stigne do Evrope izgradnjom kraka od Bugarske preko Srbije i Mađarske dalje ka Austriji.

AMERIKA RAZVILA TAJNO ORUŽJE Nindža raketa nosi 6 dugih noževa koji se otvaraju pre udara! Prolazi kroz zidove i automobile bez problema! (VIDEO)

Miletić sve ovo vidi samo kao početak tog procesa.

- U okviru paketa otopljavanja nije isključeno da se nalazi i problem zapadnog Balkana. Ja verujem da smo deo američke interesne sfere. Možemo u tom kontekstu pričati i o Venecueli. Slažem se da bi Ukrajina mogla da bude jedan element dogovora, ali tu bi i Iran mogao da bude u igri. S druge strane, Sirija je i pre bila ruska. SAD svakako imaju interes da zaokruže uticaj na zapadnom Balkanu. Kako Tramp bude jačao, što je izvesno, tako će se i taj proces dogovora produbljivati i lakše teći, a po mojoj proceni, sve bi moglo da traje od pet do šest godina - kaže Miletić.

ALBANIJA PONOVO GORI Demonstranti bacali petarde, farbu i "Molotovljeve koktele", policija uzvratila... Više desetina povređenih!

"Malerov izveštaj" ključni momenat

Na pitanje zašto se Tramp upravo sada odlučio da predloži Putinu podelu interesnih sfera u svetu, sagovornici našeg lista odgovaraju da je ključan momenat objavljivanje "Malerovog izveštaja". Naime, kompletan izveštaj o istrazi vezanoj za navodne Trampove veze sa Putinom koju je dve godine vodio specijalni tužilac Robert Maler okončao je spekulacije o mogućem mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. Time je američki predsednik praktično dobio odrešene ruke da bez pritiska kod kuće poradi na poboljšanju odnosa s Rusijom.

Vladimir Putin

Tanjug/Pavel Golovkin

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/Pavel Golovkin

POSTOJI SAGLASNOST

Mišel Zubenica, direktor Centra za međunarodnu javnu politiku, slaže se da Vašington i Moskva, bez obzira na to što su i dalje glavni konkurenti u međunarodnim odnosima, sve više približavaju stavove kada je reč o ključnim međunarodnim pitanjima.

PRETNJE SE PRETVORILE U PRILIKE Oštro upozorenje stiglo na adresu SAD: "Udarićemo Amerikance pravo u glavu"

Vidimo da, što se tiče nekih trećih država, mnogo su sličniji stavovi Moskve i Vašingtona nego što Vašington ima sa evropskim saveznicima. Da ne govorim o Kini, koja je najveća zajednička pretnja i Rusiji i Americi. Što se tiče ovakve raspodele karata, Ukrajina im je mnogo važnija nego Srbija. I danas je Ukrajina podeljena između američke i ruske interesne sfere, ali Zapad, prema mom mišljenju, neće tako lako prepustiti Ukrajinu Rusiji. Međutim, na Balkanu su stvari mnogo jasnije. Srbija će sačuvati određenu samostalnost, neće se možda integrisati u EU, ali svakako je Balkan već zapadna interesna sfera. Po pitanju Kosova, stav Trampove administracije je dosta blizak našem, videli smo da je Džon Bolton dao ideju o razgraničenju - navodi Zubenica.

Kijev Ukrajina

Profimedia

Ukrajina, Foto: Profimedia

Ruski interesi

UKRAJINA

NATO je Rusiji bukvalno ušao u krilo preuzimanjem ove zemlje, što Putin želi na svaki način da izbegne. Takođe, najveća količina ruskog gasa za Evropu ide preko teritorije Ukrajine

HOROR U NATO BAZI! Albanci aktivirali minu na granici sa Rusijom, poginuo i drugi vojnik, Tirana strahuje od POSLEDICA!

SIRIJA

Rusija je ulaskom u Siriju povratila dugo godina osporavani status svetskog geostrateškoog igrača. Takođe, ova zemlja ima velike resurse energenata - nafte i gasa

ČUJE SE KOLIKO JOJ JE TEŠKO, JECA I ZAMUCKUJE Ostala trudna sa 18, otac bebe umro u snu, a onda je sina dala na usvajanje. Posle 2 godine snimila mu je OVO (FOTO, VIDEO)

Američki interesi

BALKAN

U Rumuniji, Bugarskoj i još nekim zemljama raspoređene su rakete srednjeg dometa okrenute ka Rusiji. S druge strane, Srbija je ostala jedino ostrvo na Balkanu koje nije pod američkim uticajem i u NATO, i to Vašingtonu ozbiljno smeta

STRAVA I UŽAS! 35 tela u istoj jami, sva zalivena kiselinom i živim krečom, forenzičari ne mogu NI DA PRIĐU! (VIDEO)

VENECUELA

Sledeće godine su američki izbori, a osim što bi Trampov uspeh u Venecueli, kojeg nema bez Putina, snažno odjeknuo u biračkom telu, njemu posebno znači 29 elektorskih glasova iz Floride, gde živi veliki broj građana latinoameričkog porekla. Tome, naravno, treba dodati i ozbiljne naftne resurse Venecuele