Žena tužna plač suze histerija drama
Shutterstock
Sekta

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Rene Linel bila je surferka i uspješna manekenka. Imala je 35 godina, putovala je svetom, imala je novac, ali joj je stalno nešto falilo. Tada se susrela sa Studijem misticizma (University of Mysticism), sektom koja ju je uverila da se reši sve svoje imovine i prekine odnose sa svim prijateljima i članovima porodice.

Za pet godina pakla potrošila je pola miliona dolara, a nakon što je uspela da se izvuče, još dve godine se oporavljavala od trauma, piše Vice.

U svojoj biografiji Zona vatre ona je objasnila zašto su nekom ko je pod harizmatičnim uticajem učitelja potrebne godine kako bi shvatio da je u sekti.

Ovo je odlomak iz njene knjige:

“To se događa tako polako. Tako podmuklo. U početku je kao da si dobio na lotou: misliš da si konačno našao nekoga ko te razume, ko izgleda kao da zna za čime tragaš. Ona vidi pravu tebe, veću tebe, skrivenu tebe unutra, tebe koju niko drugi ne može da vidi, tebi kojoj su suđene velike stvari. Sediš ispred te osobe, i osećaš toliko mnogo Svetlosti; osećaš Boga. Ona te obasipa ljubavlju i pažnjom, uzdiže te. Odjednom, možeš radiš stvari za koje nisi verovao da možeš. Rasteš i razvijaš se. Upoznaješ istomišljenike. Imaš svrhu, nekoga ko te vodi. I konačno, po prvi put u životu, pripadaš negde.

 

Puna si nove energije. Život dobija magičan kvalitet. Svaki dan je nova avantura. Želiš svima da pričaš o svom novom Učitelju, o svojim novim prijateljima. Mnogi od njih reaguju čudno, a ne na način koji si zamišljala. Reaguju sa strahom, sumnjom i brigom.

Tvoj život se menja na fantastične načine i uskoro zatičeš sebe kako ne želiš da provodiš vreme sa svojim starim prijateljima, koji ne razumeju ovu novu tebe. Osećaš se ugodnije s ostalim članovima grupe. Najbolje se osećaš kada si sa svojom Učiteljicom, jedinom osobom koja te zaista shvata.

 

Prestaješ da se javljaš starim prijateljima na telefon. Porodica počinje da te nervira; postavljaju previše pitanja i izgledaju previše skeptično. Tvoja Učiteljica ti kaže da tvoja porodica i prijatelji ne žele tvoju promenu. Oni žele da ostaneš mala; možda bi za tebe bilo najbolje da se distanciraš od njih, da te ne bi sputavali. Ti se složiš. Porodica ne poznaje ovu novu tebe. Tvoje stare prijatelje izgleda nervira to što si se promenila. Lakše je da ih izbegavaš. Promeniš broj telefona i mejl adresu, tako da više ne mogu da te kontaktiraju. Polako ali sigurno, sve ono što te je činilo onakvom kakva jesi odlazi iz tvog života. U svom uzbuđenom pokušaju da sazriš i isprobaš nove stvari, dopuštaš da svi tvoji omiljeni stari prijatelji i aktivnosti iščeznu. Dok si lupila dlanom o dlan, grupa je postala čitav tvoj život. Niko spolja to ne razume.

"Samo bi istinski učitelj bio ovako iskren“, kaže guru.

Mane se ističu jedna po jedna. Počinje da ti se javlja sumnja u samu sebe. Svaki put kada ti intuicija kaže da pobegneš, da odeš iz grupe, kažu ti da su to okultne sile koje pokušavaju da te skrenu s puta. Počinješ na svakoga ko ne pripada grupi da gledaš kao na neprijatelja. Prijatelji i porodica postaju neprijatelji. Veruješ i da oni žele da te skrenu s tvog puta’, da ‘oni ne razumeju’.

Do tog trenutka, sav tvoj temelj je uništen, čitav osećaj vlastitog bića je nestao, tvoja intuicija je nestala, tvoj život je nestao. I očajnički se držiš jedine osobe kojoj možeš verovati: svog gurua.”