Bejrut
Youtube printscreen
Bejrut

Twitter/Printscreen

Bejrut, Foto: Twitter/Printscreen

"U šoku sam i ništa ne razumem. Još bih i mogao da shvatim da smo prevozili teret u Liban. Prevozili smo ga u Mozambik, a libanske vlasti su nas uhvatile zajedno sa teretom i nisu nas pustile iz luke. Jasno je da su pronašli razlog da vlasnik broda nije platio lučke dažbine. Ali kakve veze kapetan broda ima sa tim? Nisam prevozio krijumčarenu robu, bila je legalna. To što vlasnik broda nije platio lučke dažbine – nije moja krivica, već njegova, a pritom ni meni nije isplatio 60.000 dolara. Ne razumem kakav izopačeni mozak treba imati da se izda nalog za moje hapšenje", izjavio je Prokošev za televiziju "Zvezda".

Da li će Zapad optužiti Rusiju za eksploziju?

 

Kako je rekao, za sada nije pronašao sebe na spisku Rusa za kojima je izdata poternica.

Podsetimo, Interpol je u utorak izdao nalog za hapšenje ruskih državljana Igora Grečuškina i Borisa Prokoševa zbog eksplozije u luci Bejruta.

U avgustu prošle godine je zbog detonacije 2.750 tona amonijum nitrata, koji je carina zaplenila i uskladištila još 2014. godine, luku Bejrut potresla snažna eksplozija. U eksploziji je poginulo 190 osoba, a više od šest hiljada je povređeno.

Libanski sud je u oktobru prošle godine zatražio međunarodnu poternicu za Grečuškinom i Prokoševom. Interpol je takođe izdao crvenu poternicu za preduzetnikom iz Portugalije, koji je 2014. vršio inspekciju skladišta broj 12 u libanskoj luci, gde je bio uskladišten eksploziv.