Jaroslav Kačinjski
Profimedia
Leh Kačinjski

Profimedia

Leh Kačinjski, Foto: Shuterstock

- Ne samo Nemačka već bi i Rusija trebalo da plati ratnu odštetu Poljskoj za gubitke u Drugom svetskom ratu, izjavio je lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski.

On je, međutim, u intervjuu za današnji nemački Bild dodao da ne veruje da će sadašnje generaciji doživeti da vidi da "Rusija priznaje svoju odgovornost", prenosi poljska agencija PAP.

"Jedna stvar je sigurna: našem zahtevu neće isteći rok", rekao je Kačinjski.

On je ocenio i da ruski predsednik Vladimir Putin koristi istoriju za svoje lične ciljeve.

Jaroslav Kačinjski

Profimedia

Jaroslav Kačinjski, Foto: Shutterstock

 

"On pokušava da skrene pažnju ljudi na nas Poljake, da bi zamaglio uključenost njegove zemlje u izbijanje Drugog svetskog rata i posledice toga. Ubeđen sam da svet zna istinu, da je ŠSR izvršio invaziju na Poljsku 17. septembra 1939. godine i da su sovjetski vojnici ubili hiljade Poljaka u Katinu i drugim mestima 1940. godine ili ih deportovali u Sibir ili Kazahstan", rekao je Kačinjski.

On je rekao i da je zadovoljan što su nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer i kancelarka Angela Merkel priznali krivicu i odgovornost za taj rat i ubistvo miliona nevinih žrtava.

"Činjenice govore za sebe. Tokom Drugog svetskog rata, ubijeno je šest miliona državljana Poljske, od čega tri miliona poljskih Jevreja", rekao je Kačinjski.

Komentari (1)

Eki

25.01.2020 21:42

A da poljaci plate rusima za to sto su ih oslobodili od nemaca?