Johanes Han
Tanjug/AP 15.09.2017.

 

Johanes Han

Tanjug/AP 15.09.2017.

Johanes Han, Foto: Tanjug/AP

Han je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung", na pitanje šta je EU konkretno u aktuelnoj situaciji uradila, kazao da je, pošto su mnoge države zatvorile svoje granice, obezbeđen neometani transport namirnica i medicinske opreme širom EU.

"Trudimo se sada da postignemo da Indija odustane od svog monopola na Paracetamol", rekao je Han.

"Postoji, međutim, mnogo mogućnosti u kojima Evropska komisija može dodatnim merama da pomaže, u koordinaciji, preko finansiranja iz budžeta Unije pa do pregovora sa Kinezima, koji radije sa jednom osobom nego sa više zemalja razgovaraju ", objasnio je on.

Ana Brnabić, Johanes Han

Tanjug/Sava Radovanović

Ana Brnabić, Johanes Han, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Što se tiče pomoći ekonomiji u ovo vreme krize kaže da je EU olabavila stroa budžetska pravila, i dozvolila državnu pomoć do kraja godine.

"Tu smo brzo delovali. Za preduzeća je sada dozvoljena dotacija do jednog miliona evra iz nacionalnog budžeta bez kršenja zakona o pomoći. Dodatno je na raspolaganju 37 milijardi evra iz strukturnih fondova EU, koji nisu korišćeni do sada. Ne sme se zaboraviti i da ceo budžet čini samo jedan odsto BDP-a država, a da su nacionaln budžeti na do 50 odsto. Zato je Evropska centralna banka sa 750 milijardi evra rasteretiral finansijska tržišta, što je sprečilo pad na berzama ", dodao je on.

Na konstataciju da će sve to voditi ka povećanju budžetskih deficita, pre svega visoko zaduženih zemalja kao što je Italija i pitanje da li sledi nova evro-kriza, rekao je da to nije tako i da je EU dobro postavljena.

Ono što bi mogao biti problem, kako je naglasio, jesu države van evrozone.