Jermenija
EPA
Jermenija

EPA

Jermenija, Foto: EPA

Vlada Jermenije proglasila ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju zbog eskalacije u Nagorno-Karabahu.

I lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan proglasio je ratno stanje i objavio opštu mobilizaciju za sve starije od 18 godina, saopštio je njegov portparol Vagram Pogosjan.

Pogosjan je na svom Fejsbuk nalogu podelio izjavu predsednika nepriznate Republike Nagorno-Karabah u kojoj se kaže:

- Imajući u vidu situaciju, sazvana je vanredna sednica parlamenta. Obraćajući se poslanicima proglasio sam ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Artjunjan je rekao da u Nagorno-Karabahu nikad nisu bili pristalice rata, ali da su za njega spremni.

- Nema nikog ko više od nas voli mir. Mi nismo želeli rat, on nam je nametnut i mi smo dužni da branimo otadžbinu i svoje porodice. Za humanitarnu katastrofu koja preti regionu biće odgovoran lično predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - rekao je Arutjunjan.

Jermenija

EPA

Jermenija, Foto: EPA

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je da se građani Jermenije masovno javljaju u svoje vojne odseke kako bi kao dobrovoljci otišli u Nagorno-Karabah.

Prema izvorima jermenskog Sputnjika, širom zemlje u vojne odseke javilo se čak 10.000 ljudi.

- Ministarstvo odbrane Jermenije visoko ceni spremnost sugrađana ali saopštava da u ovom trenutku nema potrebe za angažovanjem dobrovoljaca. Ako to bude potrebno, Ministarstvo će izaći sa specijalnim saopštenjem - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan napisala je na Fejsbuku da je azerbejdžanska provokacija isplanirana ranije i da niz okolnosti ukazuje na to.

- Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je počelo ‘kontraofanzivu’ što pokazuje da su borbena dejstva planirana ranije. Svaki vojnik, koji ima elementarno znanje, reći će da priprema kontraofanzive traje nedeljama - rekla je ona.

Pročitajte: