Zlostavljanje, silovanje, nasilje
Shutterstock
Zlostavljanje, silovanje, nasilje

Shutterstock

Zlostavljanje, silovanje, nasilje, Foto: Shutterstock

 

Dnevno se u proseku u Nemačkoj 40-oro dece seksualno zlostavlja. Ovo su statistički podaci za 2018. godinu koji obuhvataju samo prijavljene slučajeve,  pretpostavlja se da je stvarni broj mnogo veći.

Pretres jedne kuće u Bergiš Gladbahu u oktobru ove godine pokrenuo je lavinu. Istražni organi su preko mobilnog telefona jednog porodičnog čoveka pristupili četu na kojem su kružile ogromne količine fotografija i video snimaka sa eksplicitnim slikama seksualnog nasilja nad decom. Jedan deo od 1.800 učesnika četa su sami fotografisali ili snimali kamerom.

Ali, nisu ostali samo kod razmjene fotografija. "Iz četa smo saznali da su se sastajali i u jednom slučaju čak dovodili jedan drugom i decu", kazao je vrhovni tužilac Grada Kelna, Ulrih Bremer za televiziju WDR. "To je zaista ogromna količina materijala koja treba da se obradi."

Preko 300 istražitelja u Sjevernoj Rajni Vestfaliji još uvek 24 časa dnevno radi na tome, kako bi otkrili sve tragove. Nakon što se pokrenula priča u Bergiš Gladbahu uhapšeno je deset osoba. Za sada je poznato da je 21 žrtva starosti između 11 meseci i 14 godina.

Djeca nisu dovoljno zaštićena
Početkom ove nedelje se u Berlinu po prvi put sastao Nacionalni savet protiv seksualnog zlostavljanja dece i mladih, koji radi na boljoj zaštiti devojčica i dečaka od seksualnog zlostavljanja. Savet čini više od 40 članova iz sveta nauke, civilnog društva i politike, a među njima je i savezna ministarka za porodicu Franciska Gifi (SPD), kao i nezavisni poverenik za pitanja seksualnog zlostavljanja djece, Johanes-Vilhelm Rerih. Savjet bi trebalo da do leta 2021. napravi korake, kako bi se osetno bolje zaštitila deca i mladi.

"Ako pogledamo konstatno veliki broj slučajeva i slučajeve zlostavljanja iz Štaufena, Lidgea ili sada Bergiš Gladbaha, potpuno je jasno da hiljade dece i mladih u Nemačkoj nije dovoljno zaštićeno od seksualnog zlostavljanja", kazao je Johanes-Vilhelm Rerih. "Moramo poći od toga da je jedno do dvoje dece zlostavljano u svakom razredu. Ovakve razmjere se ne smiju više tolerisaiti." On je u razgovoru za "Nordvest cajtung" izjavio da je sekusalno zlostavljanje veliki rizik djetinjstva u Njemačkoj.

Komentari (1)

NikolaV

07.12.2019 20:00

Kakav je to roditelj koji uradis nešto tako svom detetu? Ne zaslužuju da budu tretirni i procesuirani kao ljudi!