Egipatski vojnici klanjaju
Youtube/Printscreen
Egipatski vojnici klanjaju

Youtube/Printscreen

Egipatski vojnici klanjaju, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Pentagon i Stejt department su u pismu zapretili vlastima Egipta

* Toj zemlji će uvesti sankcije ukoliko kupe ruske lovce Su-35

* Majk Pompeo i Mark Esper su od egipatskog ministra odbrane zatražili da odustane od sporazuma sa Rusijom

- Novi veliki sporazum sa Rusijom će u budućnosti u najmanju ruku otežati razmenu vojnih informacija sa SAD, ali i američku vojnu pomoć Egiptu - navodi se u pismu.

Pročitajte još:

Pored toga, zvaničnici Pentagona upozorili su i šefa egipatskih vazduhoplovnih snaga o neželjenim posledicama sporazuma, navodi se u članku čiji sadržaj prenosi Sputnjik.

Vladimir Putin

Tanjug/AP/Grigory Dukor

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP/Grigory Dukor

Prema pisanju lista, signal iz Vašingtona se poklopio sa posetom ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, koji je doputovao u Kairo.

Putin primio vakcinu, a onda ušao na sastanak, pa svojim saradnicima priredio neprijatnu scenu! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 12.11.2019. 12:40 Šokirao prisutne Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP Ruski predsednik Vladimir Putin juče je na sastanku sa svojim najbližim saradnicima rekao da je primio vakcinu protiv gripa i pozvao i njih da prate njegov primer. Putin je pitao prisutne ko od njih je primio vakcinu, a javila su se samo tri njegova saradnika.

Član Komiteta Saveta Federacije Rusije za međunarodne poslove Aleksej Kondratjev odgovorio je na američke pretnje sankcijama, rekavši da to protivreči međunarodnim pravilima trgovine oružjem.

- Trgovina oružjem je regulisana međunarodnim pravom, a odluka SAD protivreči tim normama - istakao je ruski senator.

Suhoj Su-35

printscren youtube

Suhoj Su-35, Foto: printscren youtube

On je naglasio da Vašington nema pravo da se meša u dogovore između trećih strana.

Kondratjev je istakao da na tržištu oružja postoji velika konkurencija, a Amerikanci, kao i u drugim sferama, pokušavaju da aktivno primene praksu pritiska sankcijama.

Povezane teme:

- Moramo se kretati diplomatskim putem, šireći horizonte saradnje sa drugim zemljama, isporučujući im svoje oružje - zaključio je senator.

List "Komersant" je u aprilu saopštio da su Rusija i Egipat potpisali ugovor o isporuci ruskih lovaca Su-35, ali taj podatak nije zvanično potvrđen.

Abdel Fatah el Sisi

EPA/ETIENNE OLIVEAU / POOL

Abdel Fatah el Sisi, Foto: EPA/ETIENNE OLIVEAU / POOL

Prema pisanju lista, sporazum između dve zemlje je stupio na snagu krajem 2018. godine. Vrednost sporazuma iznosi dve milijarde dolara, a isporuke ruskog oružja u Egipat mogu početi već 2020. ili 2021. godine.

BONUS VIDEO: Gori auto na Pančevačkom Putu