Bil Klinton
Shutterstock
Bil Klinton

Shutterstock

Bil Klinton, Foto: Shutterstock

Klinton je razgovarao telefonom 13. jula 1995. godine sa Žakom Širakom, tadašnjim francuskim predsednikom, o čemu je potom obavestio i nemačkog kancelara Helmuta Kola.

- Vrlo sam zabrinut za Bosnu, a postoje i stvari koje hoću da znaš. Pre svega, čestitam na snažnoj izjavi u kojoj ste rekli da ako misija UN-a ne može da bude ponovo uspostavljena, onda su dani UNPROFOR-a odbrojani i da to kod Vas izaziva zabrinutost. Naša analiza je ista. Pad Srebrenice, sutra verovatni pad Žepe i stvarna pretnja Goraždu predstavlja veliki neuspeh UN, NATO i svih demokratija. Vi vidite šta mi vidimo na TV, kako Srbi odvajaju muškarce od žena, a žene šalju da budu silovane i ubijaju muškarce koji su dovoljno stari da nose oružje. Prema mom mišljenju, ne možemo više samo da stojimo i gledamo ovo - rekao je Širak.

On je dalje naveo da situacija mora da ponovo bude onakva kakvu garantuje UN.

- Dakle, potrebna je snažna i ograničena vojna akcija. Francuska je spremna da pokrene sve svoje snage iz misije. Ne znam još uvek šta Britanci žele da urade. To se njih direktno tiče jer su u Goraždu, vrata do Srebrenice. Pitam se da li je njihova namera da se pokupe i napuste Goražde baš kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude saučesnik u takvoj situaciji. Ili se slažemo da ćemo izvršiti zajedničku vojnu intervenciju da zaštitimo tri enklave - da zauzmemo Srebrenicu i garantujemo integritet Goražda i Žepe, koje čine 100 000 muslimana (danas 20.000 do 40 000 muslimana beži iz Srebrenice) i koristimo vojnu intervenciju da nametnemo volju UN-a, a ona može da dođe samo iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Nemačke - a Francuska je spremna da uloži sve svoje snage u napore da obnovi situaciju u Srebrenici - ili da ne učinimo ništa. Ali ako je opcija da se ništa ne učini, onda je to tačno situacija u kojoj smo bili 1939. godine, i Francuska će se povući - naravno, u dogovoru s našim britanskim prijateljima i ostatkom UNPROFOR-a. Dakle, pitanje je da li su SAD spremne da sarađuju u borbi protiv etničkog čišćenja, ili sedimo i pustimo ove ljude da se bore i idemo kući. Ne možemo sebi da dozvolimo da budemo saučesnici! – rekao je francuski predsednik u razgovoru.

Klinton mu je odgovorio da njegova administracija razmišlja dosta o situaciji u Bosni i šta dalje može da se uradi.

Žak Širak

Youtube printscreen

Žak Širak, Foto: Youtube printscreen

- Ja ću pričati o Vašim konkretnim predlozima sa mojim vojnim komandantima, ali ja sam prvo hteo da razgovaram sa Vama. Hteo bih da razmisllite o nekoliko stvari. Goražde je mnogo važnije od Žepe i Srebrenice u smislu veličine i psihološkog uticaja. Bosanska vlada ima 9.000 vojnika u Goraždu, koji su očigledno voljni su da se bore. U Srebrenici je bilo oko 3.000 pripadnika bosanskih trupa, ali kao što znate, napustile su teritoriju pod pritiskom granatiranja. Oni su otišli ​​bez borbe, iako mislim da su mogli da se bore. Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu, pa mislim da će oni biti skloniji da tamo zauzmu stav. Mi svi znamo da ako se nešto dogodi Goraždu, vojska bosanskih Srba će osetiti da imaju odrešene ruke da krenu na Sarajevo. Naš vojni savetnici kažu da postoje značajne opasnosti u pokušaju da pošaljemo snage helikopterima u Srebrenicu i da je bolje da UNPROFOR prvo osigura Goražde, a zatim da se krene dalje na istok, zbog teškoće odbrane tih oblasti – rekao je Klinton.

On je zatim naveo i da je od još veće važnosti da se zna koja su pravila vođenja borbe, ako se preuzme inicijativa u Srebrenici, Žepi ili Goraždu.

- Ne možete da budete u prilici da se borite u Žepi i onda zatražite podršku NATO-a bez jasnih pravila vođnj borbe. Ako ćemo se boriti, to mora da bude drugačije nego u prošlosti. Pre nego što obezbedimo vazdušnu snagu, moramo da znamo da li će se ona koristiti i da li bismo mogli da nanesemo pravu bol Srbima u drugim oblastima. Pre nego što UNPROFOR krene u vojnu kampanju, moramo da imamo jasan osećaj koji je dalji korak i koje su prihvatljive vojne opcije pod UNPROFOR-om i NATO-om. Sad kad ste mi rekli šta želite, razgovaraću sa našim vojnim savetnicima, ali oni su veoma skeptični u pogledu ulaska snaga helikopterima, posebno ako se Bošnjaci neće boriti. Mislim da bi prvo trebalo da osiguramo Goražde, a potom i Sarajevo. Razgovaraću s njima i ponovo stupiti u kontakt sa vama – ispričao je Klinton.

Američki predsednik je rekao da su Širakove iskazane namere za ponovno otvaranje puta preko planine Igman veoma važne, ali je dalje ukazao na još neke svoje nedoumice. Njega je zanimalo šta je dalje predlog za povratak muslimana u enklave.

Rat u Bosni i Hercegovini

Youtube printscreen

Rat u Bosni i Hercegovini, Foto: Youtube printscreen

- Moramo da razmotrimo da li će se muslimani vratiti u enklave, kako ćemo ih zaštititi ako se vrate i da li će to biti prema starim pravilima angažovanja UN-a. Hoće li vojska bosanskih Srba tek tako okončati svoj napredak? Stoga, verujem da bi trebalo da se fokusiramo na Goražde i založimo se za ministarske i vojne razgovore – rekao je Klinton.

Sledeći segment razgovora u kojem je odgovor Žaka Širaka, cenzurisan je. Zatim Klinton ponovo ukazuje na to da je vojska Bosne trebalo da se bori.

- Ne možemo da branimo demokratske vrednosti u apstraktnom. Moji vojni savetnici kažu da su muslimani mogli da prirede paklenu borbu u Srebrenici i podignu cenu okupacije Srbima, ali to nisu uradili. Ne možemo da se borimo pravedno je UN kažu da su to "sigurna područja". Ne možemo da pošaljemo muslimane nazad i posvetimo se tome da ostanemo tamo zauvek, aki oni ne žele sami sebe da brane. To je problem sa strategijom koju Vi sugerišete – rekao je Klinton.

On je naveo da je u Srebrenici viđena neravnoteža u oružju, pa je upitao Širaka da li je ponovo razmislio o ukidanju embargo na oružje.

Širakov odgovor na to pitanje je cenzurisan. Dalje, Klinton je Širaku još jednom ponovio da se plaši da se Bošnjaci neće boriti.

- Ako intervenišemo da vratimo enklave u njihovo ime, a oni ne žele da se bore, kako da ih držimo otvorenima? Misija UNPROFOR-a bila bi potpuno promenjena i onda bi se desilo to da ste stupili u borbu na strani bosanske vlade kada ona neće da se bori za sebe. Slažem se da su se Srbi narugali UN-u. Uzeli su Srebrenicu i dobili je besplatno. Nismo ih čak ni ih bombardovali. Trebalo bi da podignemo cenu, pa čak i da gađamo Pale. Tvrdio sam da bi trebalo da dopustimo NATO-u da sprovede snažniju akciju, ali to se nije desilo. Ako uđemo u rat da odbranimo Bošnjake, oni moraju biti spremni da se brane. To je ono što me brine – rekao je Klinton.

Zatim ga je Širak upitao kada Kongres SAD glasa o podizanju embargo na oružje, na šta je Klinton rekao da se on, kao i Širak, žestoko protivi jednostranom podizanju embarga.

Razgovor su zaključili time da će o ovim temama razgovarati njihovi vojni komandanti.

Komentari (1)

Max

29.07.2020 15:33

To su nasi"prijatelji"Francuzi,....,sve je jasno ko dan,dobro opremiti vojsku,stqviri jasno do znanja da se ni pedalj zemlje nece dati bez borbe,kad shvate nasu ozbiljnost,polako ce se i oni mjenjati,jer suprotno tome komadat ce nas kako koji hoce