Majka
Tanjug
Majka

Tanjug

Majka, Foto: Tanjug

Mladić osumnjičen za teroristički napad u Nici navodno je razgovarao sa svojom porodicom preko video poziva nekoliko sati pre nego što je izvršio napad u crkvi, otkrila je njegova sestra.

Osumnjičeni Brahim Oso je u kritičnom stanju i nalazi se u bolnici pošto je pogođen nekoliko puta u akciji policije nakon teroristipčkog napada.

Njegovi rođaci otkrili su da je Oso bio "društvena osoba" koji nije pokazivao znake ekstremizma i u šoku su nakon što je otkriven identitet napadača.

Preporučujemo:

Mladić star 21 godinu poreklom je iz Tunisa. On je ušao u crkvu Notr Dam u Nici istog jutra kada je pristigao u taj grad i tražio je mesto gde će da prenoći, rekla je njegova sestra Afef.

Pokazao im je preko video poziva mesto i rekao da planira da prespava u zgradi preko puta crkve.

Nakon što su videli vesti nakon što se dogodio napad, odmah su prepoznali mesto i područje koje im je Oso pokazao.

- Nazvao me je juče i rekao da je stigao u Francusku, pitala sam ga: Zašto? Zašto nisi ostao u Italiji? Ne govoriš francuski i ne znaš nikoga tamo. Zašto si to uradio? - rekla je njegova majka Gamra Isavi.

Stariji brat Jasin je rekao da Oso nikad nije pokazivao ekstremizam. Kaže da je poštovao druge ljude i da je prihvatao razlike još od kada je bio dečak.

- Nije nam rekao (da planira da napusti Tunis) i iznenadili smo se kada nam je javio da je stigao u Italiju - naveo je Jasin.

Nakon što je stigao na ostrvo Lampeduza 20. septembra, Oso je ušao u Francusku, putujuću preko Barija 9. oktobra.

U Nicu je stigao juče ujutru, presvukao se na stanici i otpešačio 400 metara do crkve Notr Dam gde je ubio 60-godišnju ženu i 55-godišnjeg nadzornika crkve Vinseta Loka, oca dvoje dece.

Žena i Lok su umrli na licu mesta, dok je treća žrtcva Simon Bareto Silva, 44-godišnja majka troje dece poreklom iz Brazila, uspela da izađe napolje do obližnjeg kafića, ali je ubrzo i ona preminula.

Istražitelji sada navode da je Osova porodica u Tunisu pod istragom, a njegova sestra Afef navodi da su im odizeti telefoni. Njihovi poznanici ne znaju da li je mladić bio član neke militantne grupe.

U međuvremenu, zvaničnik iz Tnisa Mosen Dali rekao je da je Oso bio uhapšen 2016. godine zbog nasilja u kom je koristio nož.

Takođe, istražuje se da li postoji grupacija po imenu "Mahdi" i da li je ona možda odgovorna za napad u Nici. Francuski istražitelji navode da Oso nije bio poznat njihovim bazama, a motiv napada i dalje je nepoznat.

Pročitajte još: