Američka vojska
Tanjug/AP
Američka vojska

Tanjug/AP

Američka vojska, Foto: Tanjug/AP

Novi koronavirus Covid-19 mogao bi biti poreklom iz Sjedinjenih Država, juče je izvestila japanska televizija Asahi. Ovu vest ne bi trebalo ni uzeti u obzir da je nije objavila jedna od najvećih medijskih kuća u Japanu.

Izveštaj japanske televizije sumnja da su neki od 14.000 Amerikanaca koji su umrli od gripa u poslednjoj deceniji mogli na nepoznati način biti zaraženi koronavirusom, čime su iznova podstakuli strahove i nagađanja da je novi Covid-19 potekao iz Sjedinjenih Država.

Televizijska stanica sugeriše da vlada Sjedinjenih Država možda nije razumela ili nije bila ni svesna širenja zaraze u zemlji.

Prema nekoliko korisnika kineske društvene mreže Veibo, virus se u Kini pojavio s američkim učesnicima na Svetskim vojnim igrama koje su u oktobru održane u Vuhanu.

- Možda je došlo do mutacije virusa, koji je postao smrtonosan, a zaraza je izazvala raširenu epidemiju - kaže japanska televizija Asahi.

14. februara su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Državama rekli da će početi testiranje ljudi obolelih od gripa kako bi otkrili je li se pojavio novi koronavirus u javnozdravstvenim laboratorijima u Los Anđelesu, San Francisku, Sijetlu, Čikagu i Njujorku.

Šen Ji, profesorka međunarodnih odnosa na Univerzitetu Fudan u Šangaju, rekla je da globalni virolozi rade na praćenju porekla koronavirusa, uključujući i obaveštajne agencije.

Vlasti u Vašingtonu su do sada potvrdile 35 slučajeva novog koronavirusa u zemlji.

Mediji su izvestili da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti rade sa zdravstvenim sektorom na povećanju pripravnosti pre nego što se virus "naseli u Sjedinjenim Državama".

Kina je u subotu objavila da je broj umrlih od koronavirusa u zemlji porastao na 2345, jer je još 109 novih smrtnih slučajeva zabeleženo u petak.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u petak da je vreme da se iskorijeni COVID-19 "suženo" i izrazila je zabrinutost zbog slučajeva izvan Kine "bez jasne epidemiološke povezanosti s epidemijom u Vuhanu".

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti odbacio je priču televizijskog kanala Asahi, tvrdeći da nema dokaza koji bi podržali priču koja kaže da je mnoge slučajeve smrti od gripa u SAD-u uzrokovao Covid-19.

Izveštaj japanske televizije je juče eksplodirao na kineskim društvenim medijima, podižući strahove i špekulacije u Kini da je novi koronavirus možda poreklom iz SAD-a.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je rekao za kineski Global Times da ne postoje dokazi koji bi podržali navode televizije Asahi.

CDC je rekao da još nisu započeli nadzor zajednice za Covid-19, iako je dokazano da u SAD-u ima 14 potvrđenih slučajeva i još 21 slučaj potvrde među ljudima koji su vraćeni iz grada Vuhana i broda "Dajmond Princes" iz Japana.

Kineski Global Times navodi kako je priča koju je objavila japanska televizija Asahi u subotu podstaula razne teorije zavere u kineskom kibernetičkom prostoru.

"Svetske vojne igre održane su u Vuhanu u oktobru. Možda su američki učesnici doneli koronavirus u Vuhan. Kod virusa je došlo do mutacije, što ga je učinilo smrtonosnijim i zaraznijim i uzrokovalo široku rasprostranjenost ove godine", uglavnom je priča koja se nakon reportaže japanske televizije širi na kineskoj društvenoj mreži Veibo.