Fukušima
screenshoot/Twitter
Fukušima

screenshoot/Twitter

Fukušima, Foto: screenshoot/Twitter

Ministar Horoši Kadžijama rekao je na konferenciji za novinare da vlada ne planira da donese odluku o tome šta da radi sa više od 1,2 miliona tona filtrirane vode, kao što su izvestili mediji.

- Nismo u fazi kada možemo da objavimo tačan trenutak donošenja odluke o tome kako da postupimo sa vodom koja se čuva - rekao je Kadžijama dodajući da vlada želi da pažljivo reši to pitanje.

On se obratio nakon što su izvori iz vlade prošle nedelje rekli da će u utorak doneti odluku o ispuštanju vode.

Pročitajte još:

U Japanu već godinama traju debate o tome šta uraditi sa preko milion tona vode koja je korišćena za hlađenje nuklearke koju je 2011. godine pogodio jak cunami.

Vlada tvrdi da je većina radioaktivnih izotopa uklonjena složenim procesom filtriranja ali da se to ne odnosi na izotop tritijum.

Japanski mediji su prošle nedelje preneli vest da je vlada odlučila da počne sa ispuštanjem vode u okean od 2022. godine. Mediji su naveli da vlada najpre planira da razblaži vodu unutar elektrane, u okviru procesa koji bi mogao da traje nekoliko decenija.

Mnogi naučnici veruju da je mali rizik od ovog poteza i smatraju da će se kontaminirana voda još više razblažiti u ogromnom prostranstvu Pacifika, te navode da tritijum predstavlja mali rizik po zdravlje ljudi i životinja.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine se suprotstavljaju ovoj ideji, kao i ribari koji tvrde da će potrošači odbijati da kupuju proizvode iz ovog regiona.

Pročitajte još: