Funta
Profimedia
Funta

Profimedia

Funta, Foto: Profimedia

Japanske vlasti platiće ožalošćenoj porodici paušalnu sumu od 44,2 miliona jena ako neko od njih umre nakon što je primio vakcinu protiv Covid-19.

Brojka, koja je ekvivalentna oko 295.350 funti, najveća je jednokratna naknada koju bi mogla da plati japanska vlada u slučaju negativne reakcije na ubod Koronavirusa.

Porodice takođe mogu dobiti godišnju uplatu od 5.056.800 jena (33.700 funti) ako neko pati od dugotrajne invalidnosti koja zahteva negu kao rezultat uboda, dok bi troškovi sahrane u slučaju bilo kakve smrti takođe bili pokriveni do 209.000 jena.

Brojeve je potvrdio japanski ministar zdravlja, rada i socijalne zaštite Norihisa Tamura, koji je obrazložio politiku kompenzacije Odboru za budžet Predstavničkog doma.

U stvari, sporazum postoji već neko vreme, a SoraNevs24 izveštava da će ove cifre biti isplaćene ukoliko se ti slučajevi dogode kao rezultat japanskog državljanina koji uzima bilo kakvu vakcinu.

Međutim, s obzirom na to da je država tek nedavno počela da vakciniše svoje stanovništvo vakcinom Covid-19 u vreme kada su njeni slučajevi još uvek visoki, ponovo je u fokusu i odražava povučenost u japanskoj kulturi da prihvati takve vakcine.

To bi moglo izgledati iznenađujuće s obzirom na to da je Japan u kulturnom smislu poznat po redovnoj upotrebi maski za lice u cilju borbe protiv efekata zagađenja i ublažavanja pojave bolesti, ali to znači da unos vakcine protiv gripa, na primer, iznosi samo oko 50 procenata stanovništva na godišnjem nivou.

Ovo uprkos činjenici da su smrtni slučajevi povezani sa gripom u Japanu za 2018. godinu bili slični broju umrlih od Covid-19 tamo prošle godine.

S obzirom da je trenutna pandemija najgora na svetu, postoje razumljivi napori da se pokuša da se ubod učini ugodnijim.

Uvođenje vakcine uglavnom je u skladu sa brojem drugih zemalja koje su je primenjivale - raspoređeno na medicinsko osoblje, starije osobe, osobe sa zdravstvenim stanjem, sa mlađim i manje osetljivim ljudima dalje.

To su takođe iznenađujuće labavi kriterijumi za one kojima bi na kraju trebalo da zatraže bilo koji iznos, s tim što nadoknada ne zavisi od toga da li je nehat deo medicinskog osoblja ili proizvođača vakcine ili nešto slično.

Ova nejasnoća je zapravo učinila da sudovi imaju tendenciju da favorizuju žrtve u bilo kojim naseljima oko naselja za vakcinaciju, a takođe je učinila japanske kompanije opreznim u proizvodnji vakcina upravo iz ovog razloga - trenutno se ne koriste japanske vakcine Covid.

Ovo, zajedno sa činjenicom da veći deo javnosti zapravo nije svestan te politike, sugeriše da bi možda bilo više namenjeno nagovaranju japanskih kompanija da proizvode vakcine smanjenjem njihove odgovornosti.

Naša preporuka