Japanski pilot
Youtube/Printscreen
Japanski pilot

Youtube/Printscreen

Japanski pilot, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Administracija američkog predsednika Donalda Trampa vrši pritiska na Japan

* Traže od Tokija da plati 300 odsto više za raspoređivanje američkih trupa u toj zemlji

* Američka administracija je već pojačala pritisak na članice NATO-a - Nemačku i Kanadu, da povećaju izdvajanja za vojsku

SAD sada žele još veća ulaganja od saveznika iz Azije, Tokija i Seula, koji već plaćaju miilijarde dolara da pokriju troškove boravka više desetina hiljada američkih trupa.

Japanski premijer Sinzo Abe u Beogradu

Tanjug/Rade Prelić 15.01.2017.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vašington zahteva da Japan plati četiri puta više za 54.000 američkih vojnika u toj zemlji, što je osam milijardi godišnje umesto dosadašnjih dve milijarde, piše list "Forin polisi".

Pročitajte još:

List navodi da je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izneo Japanu takav zahtev u julu. Međutim, kako navodi "Japan tajms", Tokio je odbio taj zahtev kao nerealan, ističući da već plata mnogo više u odnosu na druge američke saveznike.

Donald Tramp i Šinzo Abe

Tanjug/AP

Donald Tramp i Šinzo Abe, Foto: Tanjug/AP

Sličan zahtev iznesen je i pred Južnu Koreju u kojoj je stacionirano 28.500 vojnika. Vašington od Seula traži proporcionalno više nego od Japana - umesto jednu sada želi pet milijardi godišnje.

Dati ili uskratiti vojnu pomoć u zamenu za javnu izjavu o lažnoj istrazi je mito

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 15.11.2019.

- Predsednik je bio veoma jasan da očekuje da naši saveznici u svetu, uključujući Japan i Južnu Koreju, mogu i treba da doprinesu više - rekao je viši zvaničnik američke administracija.

Donald Tramp, Sirija,

Printscreen Twitter

Donald Tramp, Sirija, , Foto: Printscreen Twitter

Obe zemlje treba ponovo da pregovaraju o aktuelnim sporazumima sa SAD, koji uskoro ističu. Sporazum SAD i Južne Koreje ističe ove godine, a sporazum sa Tokijom u martu 2021. godine.

Pročitajte još:

Početkom godine, iz Vašingtona je najavljeno da će zahtevati od saveznika da u potpunosti pokrivaju troškove boravka američkih vojnika plus 50 odsto.

Američka vojska

EPA/Sgt David Hicks Handout

Američka vojska, Foto: EPA/Sgt David Hicks Handout

Osim toga, Tramp vrši pritisak na saveznike, zemlje Evrope i posebno Nemačku, da povećava vojna izdvajanja na dva odsto društvenog bruto proizvoda i time ispune kvotu NATO-a, podseća "Sputnjik".

BONUS VIDEO: Prikaz oklopnog vozila BRDM-2MS na vojnom aerodromu